Efectele războiului din Ucraina: UE înăspreşte legile privind comerţul şi transportul armelor

Ziarul Financiar 27.10.2022

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a înăspri legile care guvernează comerţul şi transportul de arme de foc pe fondul îngrijorărilor că războiul din Ucraina ar putea duce la răspândirea armelor ilegale, potrivit Associated Press.

Comisia Europeană estimează că aproximativ 35 de milioane de arme ilicite se află în mâinile civililor din cele 27 de naţiuni UE. De asemenea, aproximativ 630.000 de arme de foc sunt înregistrate ca fiind furate în baza de date a UE.

Măsurile Comisiei implică proceduri mai clare şi comune pentru importul, exportul şi tranzitul de arme de foc şi muniţii. Practic, ar urma să fie creat un sistem electronic de acordare a licenţelor pentru cererile de import şi export, care să înlocuiască sistemele lente, bazate pe hârtie, pe care le au majoritatea ţărilor.

Potrivit raportului, ar urma să se impună şi standarde mai stricte pentru fabricarea armelor de alarmă şi de semnalizare, care trag cu gloanţe oarbe sau gaze lacrimogene. Astfel de arme au fost folosite de extremişti în atacurile sângeroase de la Paris din 2015 şi pentru uciderea personalului de la revista satirică franceză Charlie Hebdo.