Harta puterii de cumpărare în Europa în 2022: În România au mai rămas doar câteva „pete“ de subdezvoltare, dar bucureştenii o duc la fel de bine ca cei mai bogaţi spanioli sau cei mai săraci francezi

Autor: Cristina Roşca 05.11.2022

♦ Compania de cercetare de piaţă GfK a colorat harta Bătrânului Continent pentru a marca cu albastru cât mai închis ţările sau judeţele/ zonele subdezvoltate şi cu roşu-vişiniu cele mai bogate ♦ Cu cât nuanţa de albastru scade în intensitate, trece apoi spre alb-gălbui şi spre varii tonuri de roz şi, apoi, roşu, bunăstarea creşte.           

Pe harta Europei, când vine vor­ba de puterea de cumpărare a lo­cuitorilor fiecărei ţări în par­te, România nu face notă dis­cordantă în regiune. Mai exact, Polonia, Ungaria şi România sunt ţări cu o putere de cumpărare redusă, dar nu sunt cele mai sărace de pe Bătrânul Continent, cum e cazul Ucrainei, Republicii Moldova, Turciei (în majoritate), Albaniei sau altor state din Balcani.

Harta e colorată în nouă culori diferite, tonuri ce pornesc de la albastru închis (cea mai mică putere de cumpărare) şi merg spre roşu-vişiniu (cea mai mare). Între aces­te două extreme sunt însă alte şapte stadii ale bogăţiei. Fiecare ţară e analizată seg­men­tat, pe judeţe/ comitate/ zone sau oraşe, pentru că, de cele mai multe ori, dezvolta­rea nu este uniformă.

În cazul unor ţări precum Ucraina sau Norvegia însă, ea este. Cele două sunt la extreme, prima fiind o ţară săracă, iar cea de-a doua una bogată.