ULTIMĂ ORĂ. Investiţie uriaşă în România: Gigantul finlandez Nokian Tyres va construi o fabrică de 650 de milioane de euro la Oradea, unde va produce 6 milioane de anvelope pe an. Uzina din România va înlocui pierderea operaţiunilor din Rusia

Autor: Ştefan Stan 01.11.2022

Gigantul Nokian Tyres a anunţat marţi că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope în România, potrivit Reuters. 

Construită pentru a produce 6 milioane de anvelope pe an, uzina din România va înlocui o parte din producţia pierdută de la operaţiunea Nokian din Rusia, acum cedată, care avea capacitatea anuală de a produce 17 milioane de anvelope pentru autoturisme.

Săptămâna trecută, Nokian a declarat că a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia către producătorul local de petrol Tatneft pentru 400 de milioane de euro, o decizie declanşată de invazia Moscovei în Ucraina în acest an.

Noua fabrică va permite companiei să "înceapă să construiască noile Nokian Tyres fără Rusia", a declarat directorul general Jukka Moisio.

"Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care permite creşterea noastră viitoare", a adăugat directorul general.

Noua fabrică, pe care Nokian îşi propune să o transforme în prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie, va avea 500 de angajaţi.

Nokian a precizat că a ales Oradea, în nord-vestul României, deoarece este o locaţie convenabilă pentru a vinde anvelope în Europa Centrală şi pentru că în apropierea locaţiei este disponibilă energie verde.