ZF Live. Adrian Ioniţă, avocat specializat pe sectorul imobiliar: Dacă nu se mai emit autorizaţii de construire, nu se mai demarează proiecte imobiliare, iar firmele de construcţii ajung în faliment

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.11.2022

♦ Pentru orice teren cu o suprafaţă mai mare de 3.000 de metri pătraţi, este nevoie de realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) în vederea autorizării ♦ Din septembrie 2020 până în prezent, Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a mai emis niciun PUZ, iar cele care se aflau pe circuitul de elaborare şi aprobare au fost şi ele respinse.

Blocarea planurilor urbanistice zonale în Bucureşti şi încetarea autori­zării unor noi proiecte imobiliare este o problemă majoră nu doar pentru dezvoltatori, ci şi pentru firmele din domeniul construcţiilor, care se văd astfel în situaţia în care nu mai au proiecte pe care să le ridice, este de părere Adrian Ioniţă, avocat speciali­zat pe sectorul imobiliar.

„Circa 95% din firmele care lu­crea­ză în domeniul construcţiilor au ne­voie de un cash-flow activ, au ne­vo­ie de proiecte noi din care să-şi achite datoriile la proiectele vechi. În cazul în care nu se mai emit autorizaţii de con­struire, nu se mai demarează pro­iecte imobiliare, iar aceste firme ajung în faliment“, a spus Adrian Ioniţă la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru orice teren cu o suprafaţă mai mare de 3.000 de metri pătraţi, este nevoie de realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) în vederea autorizării, a explicat el. Însă din septembrie 2020 până în prezent, Consiliul General al municipiului Bucureşti nu a mai emis niciun PUZ, iar cele care se aflau pe circuitul de elaborare şi aprobare au fost şi ele respinse.

„PUZ-urile de sector au fost suspendate în februarie, iar acum se află în diferite stadii de anulare sau suspendare. Planul Urbanistic General (PUG) este foarte învechit, are 22 de ani şi nu mai reflectă realităţile sociale şi economice ale teritoriului. Şi acesta este anulat în primă instanţă, iar primăria a făcut recurs. Dacă se va respinge recursul primăriei, vom rămâne fără PUZ-uri şi fără PUG, ceea ce, pentru o capitală europeană, este un dezastru.“

Hotărârile pentru aprobarea PUZ-urilor trebuie introduse pe ordinea de zi de primar, iar până acum nu s-a întâmplat acest lucru, a mai spus Adrian Ioniţă.

Problema majoră, crede el, o reprezintă legislaţia învechită. Parlamentul trebuie să emită legi şi să reglementeze această situaţie, iar o responsabilitate mare este la Ministerul Lucrărilor Publice.

„Ministerul ar trebui să conştientizeze că există acest blocaj, care duce la efecte în lanţ. Mi se pare că nu se acordă atenţia necesară acestei probleme. Trebuie specificat în mod clar faptul că reglementările urbanistice aplicabile unui proiect sunt cele în vigoare de la momentul iniţierii procedurii de autorizare. Până la finalul acelei investiţii, nu trebuie să se schimbe regulile.“

Adrian Ioniţă a mai spus că trebuie să se facă distincţie între proiectele care nu respectă autorizaţiile de construire şi reglementările urbanistice ale zonei şi cele care le respectă, dar nu primesc autorizaţii, deoarece dezvoltatorii de bună-credinţă sunt şi ei afectaţi de acest blocaj urbanistic.

„Există organe de control – poliţia locală şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Aceste instituţii pot verifica legalitatea unui proiect, dar nu este nevoie de un blocaj complet.“

Elaborarea unui PUG actualizat, conform cu realitatea de astăzi este o prioritate, a mai adăugat Adrian Ioniţă, care este însă de părere că acest plan urbanistic general aferent Bucureştiului nu va fi gata mai curând de un an. Importanţa sa şi a proiectelor care depind de el este cu atât mai importantă cu cât sectorul imobiliar a fost un motor pentru economie în era post-Covid şi a avut o contribuţie importantă la redresarea economiei.

Potrivit consultanţilor imobiliari, chiar dacă în prezent întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu şi lung efectele acestor restricţii, alături de creşterile de preţ vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele.