Arabia Saudită, adevăratul câştigător al crizei: Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a raportat pentru T3 un profit de nu mai puţin de 42 miliarde de dolari

Autor: Ştefan Stan 01.11.2022

Gigantul Saudi Aramco a raportat al doilea cel mai mare profit trimestrial de la listarea din 2019, în condiţiile în care Arabia Sautiă, cel mai mare exportator de petrol din lume, câştigă masiv de pe urma preţurilor ridicate la energie, scrie FT. 

Venitul net al grupului controlat de statul saudit a fost de 42,4 miliarde de dolari în cele trei luni până în septembrie, în creştere cu 39% faţă de acelaşi trimestru din urmă cu un an. Deşi veniturile au scăzut faţă de nivelul record de 48,4 miliarde de dolari raportat în al doilea trimestru, Saudi Aramco a raportat acum profituri de peste 130 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului.

Ca şi în trimestrele anterioare, din profiturile din trimestrul al treilea vor fi returnate acţionarilor 18,8 miliarde de dolari sub formă de dividende, în una dintre cele mai mari operaţiuni de împărţire a profitului către acţionari din lume.

Guvernul Arabiei Saudite deţine în mod direct 94% din acţiunile Saudi Aramco. Acesta a listat puţin sub 2 la sută din acţiunile companiei în decembrie 2019 şi a trecut alte 4 la sută la fondul suveran de investiţii saudit în acest an.

Plata dividendelor este o sursă vitală de venituri pentru regatul din Golf, care a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai creşterii preţurilor la petrol şi gaze după perturbarea pieţelor energetice cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, Arabia Saudită a decis o reducere a producţiei de 2 milioane de barili pe zi în rândul membrilor Opec+, care a declanşat o dispută cu SUA, care făcuse presiuni asupra cartelului producătorilor de petrol pentru a creşte oferta pentru ţinerea sub control a preţurilor la combustibili şi a inflaţiei.

Preţul petrolului a scăzut de la peste 120 de dolari pe baril în iunie la aproximativ 90 de dolari pe baril, în condiţiile în care temerile legate de recesiune în Europa au afectat activitatea economică, în timp ce preţul benzinei a scăzut de la nivelurile record de la începutul anului. Cu toate acestea, preţurile pentru ambele mărfuri rămân cu mult peste mediile istorice.

"În timp ce preţurile globale ale ţiţeiului în această perioadă au fost afectate de incertitudinea economică continuă, opinia noastră pe termen lung este că cererea de petrol va continua să crească pentru restul deceniului, având în vedere nevoia lumii de energie mai accesibilă şi mai fiabilă", a declarat marţi directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser.