Electrica a angajat Pluri Consultants, care l-a recrutat pe actualul CEO al Hidroelectrica, pentru a-i găsi director general şi director financiar. Mandatul actualei conduceri expiră la final de 2022

Autor: Liviu Popescu 03.11.2022

Electrica (simbol bursier EL), distribuitor şi furnizor de energie electrică listat la Bursa de Valori Bucureşti cu o capitalizare de circa 2,3 mld. lei, a angajat compania Pluri Consultants pentru a-i găsi director general (CEO), director financiar (CFO), director dezvoltare (CBDO) şi director capital uman (CPO), în contextul în care actualei conduceri executive, respectiv Alexandru Chiriţă ca CEO şi Ştefan Frangulea ca CFO - îi expiră mandatul la finele acestui an.

„Electrica şi consultantul său în recrutare - Pluri Consultants România, anunţă declanşarea procesului de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru ocuparea posturilor de: director general, director financiar, director dezvoltarea afacerii, director capital uman”, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Electrica.

Pluri Consultants, care în 2021 a raportat 855.000 de lei afaceri cu un profit net de 343.100 de lei, este cea care l-a recrutat şi pe Bogdan Badea în funcţia de CEO al Hidroelectrica în 2019. Pluri Consultants este controlată în proporţie de 90% de Mădălina Popescu, care este şi general manager.

Pentru funcţia de CEO al Electrica, deţinută din luna mai de Alexandru Chiriţă, recrutat de la Hidroelectrica, unde a condus în ultimii doi ani Departamentul Protecţiei Datelor Personale, Electrica cere „să se îndeplinească cumulativ criteriile” experienţă profesională de minimum zece ani, experienţă relevantă de management de minim trei ani, iar ca şi avantaje sunt menţionate MBA, studii doctorale finalizate, experienţă în domeniul energiei şi într-o companie cu o cifră de afaceri de minimum 100 mil. euro. “Dosarele de candidatură vor fi depuse până cel târziu în data de 17.11.2022 în mod obligatoriu în format electronic.

Transmiterea dosarului de candidatură în format electronic se va face la adresa de e-mail proiecte.recrutare@pluri.ro Mesajele e-mail de depunere a candidaturilor electronice, cât şi documentele ataşate, vor trebui să conţină în mod obligatoriu numele şi prenumele candidatului (de exemplu „CV DG Popescu Ion”). Formularele solicitate vor fi completate electronic şi transmise în format Word. CV-ul va fi transmis în format Word”, potrivit Electrica. De la începutul lui 2022 acţiunile EL au minus 33% pe o bursă în scădere cu 18% şi cu 9% cu tot cu dividend. 

În primăvara acestui an Corina Popescu a fost revocată de Consiliul de Administraţie din funcţia de CEO al grupului Electrica, cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din România, acolo unde statul încă deţine 49% din acţiuni. Corina Popescu a primit la finalul anului trecut remuneraţii brute şi beneficii de circa 1 milion de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de circa 18.500 de euro. Din această sumă, remuneraţia fixă încasată de Corina Popescu a fost de 751.561 lei, cu circa 2% mai mare faţă de cea din 2020, an în care grupul Electrica a înregistrat un profit net de 387 de milioane de lei. 

În contextul în care documentele oficiale ale Electrica arată că CEO-ul Corina Popescu şi-a îndeplinit obiectivele de performanţă în proporţie de peste 70%, aceasta a primit şi o remuneraţie variablă brută anuală de 269.623 lei, arată Raportul de remunerare al companiei pentru anul trecut. Corina Popescu a preluat funcţia de CEO al Electrica în februarie 2019 pe un mandat de patru ani. Alexandru Chiriţă, actualul CEO, are acţiuni la producătorul de autoturisme Nio, respectiv 362 de unităţi sau „Tesla din China“, de aproape 7.000 de dolari, la o companie norvegiană de croazieră de 2.600 de dolari, la producătorul de software de automatizare UiPath de 1.000 de dolari şi alte companii precum Spotify, Tilray, TUI, Ideanomix, Palantir.