Marea Neagră readuce producţia de gaze a României pe plus pentru prima dată după 2017. Vestea mai puţin bună este că industria nu-şi mai permite să achite factura pentru gazul românesc

Autor: Roxana Petrescu 03.11.2022

De la mijlocul anului, producţia internă de gaze a depăşit-o lunar pe cea din 2021, inversând practic tendinţa vizibilă în prima jumătate a anului. Evenimentul major care a schimbat dinamica întregii pieţe a fost lansarea producţiei de gaz nou din Marea Neagră în cadrul proiectului Midia Gas Development (MGD) al americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG).

În primele nouă luni ale anului, producţia de gaze din România a ajuns la 6,7 miliarde de metri cubi, în uşoară creştere faţă de nivelul de 6,68 miliarde de metri cubi din perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural. Inversarea de tendinţă este un eveniment important în contextul în care din 2017 producţia de gaze a României a scăzut constant, de la 10,7 miliarde de metri cubi până la 8,6 miliarde de metri cubi anul trecut, un nivel istoric de mic. Singurul lucru care a schimbat pentru moment această tendinţă este lansarea producţiei din proiectul din Marea Neagră Midia Gas Development (MGD) al americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG). Primele molecule de gaz nou din Marea Neagră din proiectul BSOG au intrat în sistem în iunie.