Cum să îţi asiguri securitatea alimentară când nimeni nu are răspunsul la cea mai simplă întrebare: câtă pâine producem? Preţul unui kilogram de pâine în România trece astăzi de 10 lei, iar valoarea vânzărilor de pâine s-a apropiat de 10 miliarde de lei în 2021

Autor: Florentina Niţu 06.11.2022

♦ Un român consumă anual 193 de franzele de 500 de grame, adică o pâine la mai puţin de două zile, dar nicio autoritate nu a răspuns la întrebarea care este ponderea producţiei interne în consum.

Preţul pâinii a crescut cu 20% din luna decembrie a anului trecut până în luna septembrie a acestui an, iar cu un an în urmă se mai majorase cu 10%, conform datelor de la INS. În vremurile actuale, cu creşteri semnificative de preţuri, pentru multe state europene securitatea alimentară a devenit o prioritate. Însă, în România e greu spre imposibil să găseşti răspuns la cea mai simplă întrebare: câtă pâine producem?

„Nu avem pe site date privind producţia de pâine. Faceţi o solicitare pe e-mail şi o vom trimite la o comisie de specialitate şi veţi primi răspuns“, spun reprezentanţii de la departamentul de comunicare cu presa al INS, contactaţi de ZF.