Domeniul agroalimentar de la Bursă, la raport: 2,2 mld. lei capitalizare, afaceri de 1,4 mld. lei, dar profit de doar 71 mil. lei. Listările de la Bursă din ultimii trei ani aproape au dublat capitalizarea sectoarelor agricultură şi alimentaţie

Autor: Tibi Oprea 06.11.2022

Chiar şi aşa, evaluarea acestor companii reprezintă circa 1,1% din capitalizarea totală a bursei locale.

La Bursa de Valori Bucureşti sunt listate un număr de 36 de companii care activează în sectoarele agricultură şi alimentar, care sunt evaluate de investitori la aproape 2,2 miliarde de lei. Raportat la capitalizarea totală a bursei româneşti, puţin peste 191 de miliarde de lei, acestea reprezintă aproximativ 1,1%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor agregate de la BVB.

Şapte din primele 15 companii din punctul de vedere al evaluării s-au listat la Bursă în ultimii doi-trei ani, iar din cele 36 un număr de 10 sunt proaspăt intrate în ringul bursier. Acestea însumează o capitalizare de 972 de milioane de lei, adică aproape jumătate din capitalizarea celor 36, ceea ce înseamnă că listările noi aproape au dublat evaluarea totală a acestor sectoare.