Prima veste bună: În mijlocul iernii, preţurile la energie s-ar putea reduce drastic

Autor: Ştefan Stan 06.11.2022

Banca americană de investiţii Goldman Sachs preconizează că preţurile europene la gazele naturale ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următoarele luni, pe măsură ce ţările europene vor rezolva temporar problemelele de aprovizionare. 

Mecanismul olandez de transfer al titlurilor (TTF) este principalul punct de referinţă pentru preţurile gazelor naturale din Europa. Acesta s-a tranzacţionat marţi la aproximativ 120 de euro pe megawatt oră. Dar Goldman Sachs se aşteaptă ca acest reper să scadă la 85 de euro pe megawatt oră în primul trimestru din 2023, potrivit unei note de cercetare publicate săptămâna trecută.

Acest lucru ar marca o schimbare semnificativă faţă de nivelurile înregistrate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina şi presiunile ulterioare asupra mixului energetic european au împins preţurile la cifre istorice - peste 340 de euro pe megawat oră.

Răcirea recentă a preţurilor la gaze a derivat din mai mulţi factori: depozitele de gaze din Europa sunt practic pline pentru acest sezon de iarnă; temperaturile din această toamnă au fost mai blânde decât se aşteptau, întârziind astfel începutul unei perioade de utilizare intensă; şi există o ofertă excedentară de gaze naturale lichefiate (GNL).

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro