Tensiunile ating cote periculoase: Coreea de Sud a mobilizat avioane de luptă după ce a detectat 180 de avioane de război nord-coreene

Autor: Petru Mazilu 04.11.2022

Coreea de Sud a mobilizat zeci de avioane de luptă după ce a detectat 180 de avioane de război nord-coreene, a anunţat armata sud-coreeană, potrivit CNN. 

Coreea de Sud a mobilizat aproximativ 80 de avioane de luptă după ce a detectat un număr mare de avioane de luptă nord-coreene în decurs de patru ore vineri, au anunţat reprezentanţii armatei din Sud. Potrivit acestora, aproximativ 180 de avioane militare nord-coreene au fost reperate între 11.00 şi 15.00, ora locală, la aproximativ 24 de ore după ce se crede că Phenianul a efectuat un test eşuat al unei rachete balistice intercontinentale.

Tensiunile din Peninsula Coreeană s-au amplificat în această săptămână ca urmare a exerciţiilor militare comune SUA - Coreea de Sud, la care participă sute de avioane şi mii de militari din ambele ţări. Coreea de Nord i-a acuzat pe aliaţi de acţiuni provocatoare şi miercuri a lansat 23 de rachete de pe coastele sale de est şi de vest. Ca răspuns, Seulul a lansat trei rachete sol-aer.

Mobilizarea sud-coreeană de vineri a vizat un număr nespecificat de avioane de vânătoare invizibile F-35A, se arată în comunicat. În plus, avioanele de luptă sud-coreene care participă la exerciţiu „au menţinut, de asemenea, o poziţie de pregătire", au precizat cei de la armată.

O reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite va avea loc vineri pentru a fi analizate tensiunile din Coreea. Potrivit unui purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU, SUA, Marea Britanie, Franţa, Albania, Irlanda şi Norvegia au cerut să fie organizată reuniunea.