China şi Germania spun NU războiului: Cancelarul Scholz şi premierul Chinei cer acţiuni pentru oprirea conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Autor: Mihai Draghici 04.11.2022

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi premierul Chinei, Li Keqiang, au pledat vineri, în cursul întâlnirii de la Beijing, pentru acţiuni diplomatice în sensul opririi războiului dintre Rusia şi Ucraina şi s-au declarat preocupaţi de ameninţările privind utilizarea armelor nucleare.

Cancelarul Scholz a afirmat, după discuţii cu premierul Chinei, că Berlinul şi Beijingul sunt de acord că ameninţările Rusiei privind potenţiala folosire a armelor nucleare sunt "inacceptabile", iar un astfel de atac ar depăşi o "linie roşie" în relaţiile internaţionale, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premierul Chinei, Li Keqiang, a afirmat că este de acord cu Germania asupra necesităţii găsirii unei soluţii pentru "oprirea rapidă" a războiului din Ucraina. "Nu ne putem permite o nouă escaladare a conflictului", a afirmat Li Keqiang, îndemnând Rusia şi Ucraina să reia negocierile pentru o soluţie diplomatică.

Olaf Scholz a catalogat China ca fiind "o mare putere" şi a justificat vizita la Beijing, pe fondul criticilor referitoare la faptul că este primul lider occidental care vizitează statul chinez după consolidarea puterii preşedintelui Xi Jinping. Scholz a argumentat că, în perioadele de crize mondiale, discuţiile sunt cu atât mai importante. "Este bine şi corect să mă aflu astăzi la Beijing", a subliniat cancelarul german.