Biden este încrezător că Partidul Democrat va menţine controlul asupra Congresului după alegeri

Autor: Mihai Draghici 05.11.2022

Preşedintele SUA, Joseph Biden, s-a declarat optimist, vineri, în privinţa şanselor Partidului Democrat de a menţine majorităţile în Camera Reprezentanţilor şi în Senat după scrutinul legislativ parţial din 8 noiembrie.

"Ştiu că mă întrebaţi mereu în ce situaţie suntem. Cred că vom câştiga de data aceasta", le-a declarat Biden jurnaliştilor, în statul California, unde a participat la un eveniment electoral de susţinere a unui politician democrat.

"Am un sentiment bun despre şansele noastre. Cred că vom menţine controlul asupra Senatului şi vom avea un loc în plus. Cred că avem o şansă de a fi câştigători şi la Camera Reprezentanţilor. Nu cred că nu vom câştiga. Menţinem Camera Reprezentanţilor. Deci, sunt optimist, chiar sunt", a subliniat Biden, conform postului de televiziune CNN.

După deplasarea în California, Biden va participa la evenimente electorale în statele Illinois şi Pennsylvania. La unul dintre evenimente va fi însoţit de fostul preşedinte Barack Obama.

Analiştii politici americani cred că implicarea preşedintelui în campania electorală parlamentară evidenţiază preocupările politicienilor democraţi privind rezultatul alegerilor, care au ca miză controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi Senatului. Partidul Democrat şi preşedintele Biden se confruntă cu scăderi în sondajele de opinie, în contextul problemelor economice şi sociale din Statele Unite.

Fostul preşedinte Donald Trump s-a declarat încrezător că Partidul Republican va obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi, posibil, chiar şi în Senat, după scrutinul parlamentar din 8 noiembrie. "Cred că avem şanse bune la Senat. Şanse bune, comparativ cu faptul că nu aveam nicio şansă în urmă cu trei luni. Acum avem o şansă de 51, 52 de locuri. Iar la Camera Reprezentanţilor situaţia este destul de bună, cred că vom avea cifre mai substanţiale", a declarat Donald Trump, un politician republican, într-un interviu acordat marţi emisiunii "Chris Stigall Show".

Proiecţiile lui Donald Trump, care speră să fie din nou candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, sunt în concordanţă cu cele ale formaţiunii politice, care anticipează obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, dar este precaută privind situaţia de la Senat. Un sondaj efectuat în urmă cu câteva zile de postul CBS News arăta că Partidul Republican ar urma să obţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor la o diferenţă cuprinsă între 12 şi 15 locuri în raport cu Partidul Democrat. Totuşi, predicţiile privind rezultatele scrutinului parlamentar din 8 noiembrie sunt dificile, în contextul curselor electorale strânse din numeroase state americane.

Conform unor surse citate de site-ul Axios.com, echipa lui Donald Trump analizează posibilitatea de a anunţa pe 14 noiembrie decizia acestuia de a participa la cursa internă pentru a fi desemnat candidat al Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.