ZF Top Tranzacţii 2022. Faţă în faţă: care e diferenţa dintre un investitor strategic şi un fond de investiţii în ceea ce priveşte strategia de achiziţii?

Autor: Cristina Roşca 07.11.2022

♦ Principala diferenţă dintre cele două tipuri de investitori este orizontul de timp pe care îl petrece fiecare în acţionariatul unei companii ♦ Un fond de investiţii se gândeşte la exit încă de când cumpără, pe când un strategic are planuri pe termen lung ♦ Această abordare se traduce printr-o poziţionare diferită în negociere şi e posibil să influenţeze şi preţul pe care fiecare tip de cumpărător e dispus să îl plătească.

Anual, în România se semnează 200-250 de tranzacţii mari şi mici, ce au o valoare cumulată de 4-5 mld. euro, conform celor mai recente date existente. Numărul de tranzacţii, ca de altfel şi valoarea lor totală, poate varia în funcţie de o serie de factori economici, sociali şi geopolitici.

În cazul României, o piaţă de M&A relativ mică, valoarea poate fluctua şi pe fondul apariţiei unor megatranzacţii, cele cu valoare de peste 500 mil. euro sau chiar peste 1 mld. euro.