ANALIZĂ ZF. A fi sau a nu fi în agricultură: producătorii de porumb pe terenuri irigate au profit de 5.000 euro/hectar, cei afectaţi de secetă intră în faliment. Anul agricol foarte tensionat, marcat de secetă şi război, ridică o întrebare: a mai rămas profitabilă agricultura?

Autor: Florentina Niţu 07.11.2022

 ♦ Cât te poate da peste cap un an de secetă?  ♦ Care este profitul la un hectar cultivat cu grâu sau porumb pe un teren irigat sau neirigat?

România a însămânţat în anul agricol 2022 o suprafaţă de 2,23 mili­oane de hectare cu po­rumb şi 2,18 milioa­ne de hectare cu grâu, ceea ce repre­zin­tă 45% din supra­faţa totală arabilă. Din spusele fer­mierilor, cu toată situaţia foarte grea pentru proprietarii de terenuri afec­taţi de secetă, ca urmare a preţurilor ridicate, anul acesta s-au făcut bani din agricultura vegetală - cul­tivarea cerealelor, mai ales pentru cei cu terenuri irigate.

Astfel, profitul pentru un hectar cultivat cu po­rumb, irigat prin picurare, unde producţia se ridică la 20 t/ha, poate ajunge la un profit de 1.300 euro/ha, maximum 2.000 euro/ha. Porumbul se vinde acum cu 340 euro/tonă pe bursă, dar fermierii români vând la un preţ mai mic, de 260-280 euro/tonă, conform datelor din piaţă şi un fermier poate avea venituri de 6.800 euro/hectar. Cheltu­ie­lile, cu toată creşterea preţului la îngrăminte, nu sar de 1.800 euro.

„Producţia medie pentru porum­bul de consum este între 13 tone/hec­tar şi 20 tone/hectar, pentru câţiva fermieri“, a afirmat Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei Agricole Braicoop, care reuneşte 54 de fermi­eri din Brăila, ce cultivă 13.500 de hectare.