Război în Ucraina. MAE, răspuns pentru Putin: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

Autor: Iulian Anghel 07.11.2022

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de Preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina”, arată un comunicat al Ministerului de Externe, drept răspuns la afirmaţiile lui Vladimir Putin cum că Polonia şi România ar pretinde bucăţi din Ucraina.

Pentru Vladimir Putin, Ucraina este un „stat artificial”, iar naţiunea ucraneană nu există. Războiul ar fi purtat pentru „denazificarea” Ucrainei şi, mai nou, pentru „desatanizarea” ei întrucât Ucaina este un teritoriu cotropit de satanişti.

Răspunsul diplomaţiei române: „MAE subliniază că războiul de agresiune declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă şi brutală a principiilor de drept inter­naţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. În acest context, România reafirmă susţinerea sa fermă pentru inde­pen­denţa, suveranitatea şi inte­grita­tea teritorială ale Ucrainei, în fron­tierele sale recunoscute interna­ţional.”

Vladimir Putin a susţinut, la finalul săptămînii trecute, că Polonia vrea să cucerească Ucraina pentru a constitui o punte de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Polonia este cel mai mare susţinător al Ucrainei în acest război – sigur, nu are puterea financiară a SUA şi ea alături de Ucraina, dar sprijină financiar milioane de refugiaţi ucraineni şi i-a donat echipamente militare de cel puţin 2 miliarde de dolari.

Vladimir Putin: „Acum, vedem că liderii Poloniei şi ai Ucrainei se îmbrăţişează. Dar ideea de a absorbi Ucraina nu a dispărut. Teritoriile din Ucraina (zona de vest – n. red.) au fost luate cu forţa de la Ungaria, România şi Polonia.”

Zona de vest a Ucrainei are azi teritorii care au aparţinut cândva Poloniei (Galiţia), României (Bu­covina de Nord) sau Ungariei (Trans­carpatia). Dar aceste teritorii nu au fost luate de Ucraina, ci chiar de Rusia, în vremea Uniunii Sovietice. Acum să le ceri înapoi ar însemna războaie pentru că sunt rare cazurile în istorie când schimburile de teritorii nu s-au produs fără războaie cum­plite.

Iar în Europa, după 70 de ani de pace, nimeni nu mai vrea război. Soluţia pentru Ucraina sau pentru Republica Moldova este integrarea în UE unde toţi sunt egali, indiferent de ce parte a graniţei se afla. Egali în drepturi pentru că în bogăţie oamenii nu vor fi niciodată egali.

Ce a spus însă Putin? Ucraina este în pericol pentru că România, Polonia şi Ungaria jinduiesc la teritoriile ei, iar Rusia este singura putere care-i poate garanta graniţele.

„Rusia poate fi singura garanţie adevărată a statalităţii şi suveranităţii Ucrainei”, a spus Putin, în vreme de armata lui distruge sistematic Ucraina. Kievul apreciază că pagubele de război provocate ţării au ajuns la 700 de miliarde de dolari.