ANALIZĂ ZF. A fi sau a nu fi în agricultură: producătorii de porumb pe terenuri irigate au profit de mii de euro/hectar, cei afectaţi de secetă intră în faliment. Anul agricol foarte tensionat, marcat de secetă şi război, ridică o întrebare: a mai rămas profitabilă agricultura?

Autor: Florentina Niţu 07.11.2022

Anul agricol foarte tensionat, marcat de secetă şi război, ridică o întrebare: a mai rămas profitabilă agricul­tura? Cât te poate da peste cap un an de secetă? Care este profitul la un hectar cultivat cu grâu sau porumb pe un teren irigat sau neirigat?

România a însămânţat în anul agricol 2022 o suprafaţă de 5,4 milioane de hectare cu cereale, ceea ce reprezintă peste jumătate din suprafaţa totală arabilă. Din spusele fermierilor, cu toată situaţia foarte grea pentru proprietarii de terenuri afectaţi de secetă, ca urmare a preţurilor ridicate, anul acesta s-au făcut bani din agricultura vegetală - cultivarea cerealelor, mai ales pentru cei cu terenuri irigate.

Astfel, profitul pentru un hectar cultivat cu porumb, irigat prin picurare, unde pro­ducţia se ridică la 20 t/ha, poate ajunge la un profit de 25.000 de lei (5.000 euro). Po­rum­bul se vinde acum cu 340 euro/tonă şi un fer­mier poate avea venituri de 6.800 euro/ hectar. Cheltuielile, cu toată creşterea preţului la îngrăminte, nu sar de 1.800 euro.

„Producţia medie pentru porumbul de consum este între 13 tone/hectar şi 20 tone/ hectar, pentru câţiva fermieri“, a afirmat Gabriel Stanciu, preşedintele Cooperativei Agricole Braicoop, care reuneşte 54 de fermieri din Brăila, ce cultivă 13.500 de hectare.

Astfel, în cazul cooperativei, veniturile pentru fermierii care au irigat a fost de 22.000-32.000 lei/hectar (4.500 şi 6.500 euro/hectar).

Pentru un hectar de teren cultivat cu porumb, neirigat, cu o producţie medie de 5-6 tone/hectar, un fermier ajunge la un venit de 2.000 euro venit, din care rămâne cu un profit de circa 600 euro/ hectar, după ce scade cheltu­ielile. Preţul porumbului era de 340 euro/tonă ieri pe bursa Euronext de la Paris.

„Tot procesul, de la înfiinţarea unei culturi până la recoltare, variază între 1.000 şi 1.400 de euro/hectar, fără irigaţii. Variaţia de 400 de euro e în funcţie de ce tehnologie aplică fermierul, ce investiţii a făcut. La grâu şi la porumb, producţia medie este 5-6 tone/hectar“, explică Teofil Dascălu, CEO al Frizon Group, care produce cereale în judeţul Vrancea pe o suprafaţă de peste 4.000 de hectare. Anul acesta este unul particular, deoarece seceta a afectat profund judeţele Vrancea, Galaţi şi Buzău, astfel că Dascălu a avut culturile afectate aproape în totalitate.

Vasile Dogărescu, proprietar al companiei Eldomir care cultivă 2.000 de hectare în judeţul Brăila, irigate în totalitate, a avut anul acesta o producţie medie de porumb de 9-10 tone/hectar, în condiţii de secetă. Astfel, venitul său ajunge la 15.000-17.000 lei/hectar (3.000 – 3.500 euro/hectar).

„Profitul net poate varia, pentru că depinde mult de anul agricol, de vreme, de preţul de vânzare, însă anul acesta au fost preţuri bune. Profitul poate fi de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro”, a spus Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg. Naturleg cultivă 400 de hectare cu cereale şi legume în judeţul Ialomiţa.