Un cadou neobişnuit din partea Coreei de Nord provoacă dispute între politicienii din Coreea de Sud

Autor: Petru Mazilu 07.11.2022

Fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a declarat luni că intenţionează să renunţe la o pereche de câini trimisă de liderul nord-coreean Kim Jong Un drept cadou în urma summitului lor din 2018. Moon Jae-in a invocat lipsa de sprijin din partea succesorului său, potrivit Reuters.

Moon a crescut câinii Pungsan albi numiţi „Gomi" şi „Songgang" de la sosirea lor în Sud şi i-a dus la reşedinţa sa personală după ce şi-a încheiat mandatul în luna mai.

Din punct de vedere legal câinii sunt consideraţi proprietate de stat, dar biroul lui Moon a declarat că i-a fost încredinţată îngrijirea lor în urma consultărilor cu Ministerul de Interne.

Uterior, s-a cerut un amendament legislativ pentru a facilita mutarea şi acordarea unui sprijin financiar. Proiectul a eşuat din cauza „opoziţiei inexplicabile" din partea administraţiei preşedintelui în exerciţiu Yoon Suk-yeol, a anunţat biroul lui Moon.

„Biroul prezidenţial pare să fie negativ faţă de încredinţarea gestionării câinilor Pungsan fostului preşedinte Moon. Dacă aşa stau lucrurile, putem fi liniştiţi în această privinţă, deoarece o astfel de încredinţare se bazează pe bunăvoinţa ambelor părţi... deşi încheierea este regretabilă, având în vedere că sunt animale de companie de care s-a ataşat", a declarat biroul lui Moon pe Facebook.

Cotidianul Chosun Ilbo a citat oficiali guvernamentali şi parlamentari care au confirmat că a existat o dezbatere cu privire la posibilitatea de a-i oferi lui Moon subvenţii lunare în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de woni (1.800 de dolari). Potrivit surselor, discuţiile sunt în curs de desfăşurare.