Indicele BET se apreciază cu 1,6% în după-amiaza zilei de luni, tras în sus de un avans de peste 2% pentru Banca Transilvania şi BRD. Creşteri notabile pentru Fondul Proprietatea, Romgaz şi Transgaz

Autor: Eduard Ivanovici 07.11.2022

BET, indicele de referinţă al pieţei de capital din România, creştea cu 1,64% în după-amiaza şedinţei de tranzacţionare de luni, 7 noiembrie, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti, dinamica fiind alimentată de evoluţiile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD).

Acţiunile celei mai mari instituţii de credit din România se apreciau cu 2%, pe tranzacţii de 2,7 milioane de lei, în timp ce acţiunile BRD urcau cu 2,28%, pe un rulaj de 380.000 de lei, arată datele BVB.

„Se pare că rezultatele bune a companiilor bancare au adus o notă de optimism pe acest sector. Rezultatele BRD şi BCR au arătat performanţe operaţionale bune şi probabil investitorii se aşteptă la evoluţii similare şi în cazul Băncii Transilvania”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Banca Transilvania va raporta rezultatele aferente primelor nouă luni din an pe 11 noiembrie. Grupul financiar a avut un profit net de 907 milioane de lei în prima jumătate a lui 2022, în uşoară creştere faţă de S1/2021. Soldul creditelor acordate de banca din Cluj a urcat cu 41% la 60,2 miliarde de lei.

Recent, BRD – SocGen a anunţat un profit net de aproape un miliard de lei în ianuarie-septembrie 2022, plus 12,5%. Totodată, venitul net bancar a ajuns la 2,4 miliarde de lei, plus 11,6%.

„Cu siguranţă, (rezultatele băncilor europene – n.r.) contribuie la optimismul legat de Banca Transilvania, care este şi cea mai tranzacţionată companie până în acest moment. Din păcate volumele rămân foarte scăzute, doar două companii având peste un milion de lei tranzacţionaţi la mijlocul şedinţei de tranzacţionare”, adaugă brokerul.

Celălalt emitent cu tranzacţii de peste un milion de lei este Erste Bank (EBS), proprietarul BCR. Acţiunile grupului austriac creşteau cu 3,2% la ora redactării ştirii, după un avans de 9% vinerea trecută, venit pe fondul celor mai noi rezultate financiare.

Alte creşteri notabile erau înregistrate de Fondul Proprietatea (FP) şi producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG). Cele două societăţi erau pe plus cu 2,25%. De asemenea, transportatorul de gaze naturale Transgaz (TGN) se aprecia cu aproape 2%. Potrivit MarketWatch, indicele paneuropean Stoxx 600 creştea cu 0,6% la mijlocul şedinţei de astăzi.

Ultima dată când indicele BET a încheiat o şedinţă de tranzacţionare cu un plus de peste 1,5% a fost pe 18 octombrie.