AZT Viitorul Tău, al doilea fond de pensii Pilon II ca mărime din România, a cumpărat acţiuni Banca Transilvania de 30 mil. lei în septembrie, când banca de la Cluj a scăzut cu 16% pe BVB. La cumpărături a ieşit şi Metropolitan, de 10 mil. lei

Autor: Liviu Popescu 08.11.2022

♦ Cele şapte fonduri de pensii Pilon II au o deţinere de 24,3% la Banca Transilvania la final de septembrie, în urcare cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna precedentă ♦ Însă investiţia a scăzut cu 500 mil. lei pe fondul diminuării preţului acţiunii TLV cu 16% ♦ Septembrie, a treia cea mai slabă lună din istoria bursei locale.

Scăderile extrem de agresive de la Bursa de la Bucureşti pe parcursul lunii septembrie din 2022, când acţiunile celei mai mari bănci din România au scăzut cu 16% în cea mai slabă lună din ultimii aproape trei ani, adică de la temerile că prin OUG 114 se vor taxa activele bancare, au atras atenţia a două dintre cele mai mari fonduri de pensii private Pilon II, care au cumpărat acţiuni Banca Transilvania de aproximativ 40 mil. lei.

Astfel, AZT Viitorul Tău, al doilea cel mai mare fond de pensii private obligatorii Pilon II din România, după NN Pensii, şi care are active de aproximativ 19 mld. lei fiind responsabil de economiile pentru bătrâneţe ale 1,6 milioane de români, a cumpărat acţiuni TLV de aproximativ 30 mil. lei.

La cumpărături a ieşit şi Metropolitan Life Pensii Private, care are active de 13 mld. lei, şi care şi-a adăugat în portofoliu acţiuni TLV de aproximativ 10 mil. lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza unui preţ mediu de 18,7 lei pentru o acţiune TLV în septembrie.