Chinezii de la Geely preiau 50% din noua divizie de motoare a Grupului Renault. În România noua entitate include Renault Mécanique Roumanie, uzina de motoare şi transmisii

Autor: Bogdan Alecu 08.11.2022

Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (denumită în mod colectiv mai sus drept “Geely”) şi Renault Group au semnat un acord cadru permisiv pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producţia şi furnizarea de motoare hibride şi termice de înaltă eficienţă.

În cadrul acestui acord, Geely şi Renault vor deţine fiecare participaţii de 50% în noua companie.

În România, se intenţionează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Această entitate este funcţională, are istoric, reputaţie, active, competenţe, şi un număr semnificativ de angajaţi, reprezentând astfel cea mai bună soluţie în vederea atingerii obiectivului de a deveni lider în domeniul motoarelor cu combustie internă şi hibride.

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluţii de sisteme de propulsie, producând următoarea generaţie de motoare hibride şi dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon şi cu emisii scăzute, în cinci centre globale de cercetare şi dezvoltare. La momentul lansării, se aşteaptă ca noua companie să furnizeze soluţii către mai mulţi clienţi industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar şi Nissan şi Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie şi altor mărci.

Noua companie va opera în 17 uzine producătoare de motoare pe 3 continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajaţi în total. Va avea o capacitate de producţie anuală combinată de peste 5 milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride şi cutii de viteze şi va deveni furnizor pentru 130 de ţări şi teritorii. Portofoliul comun al noii companii şi amprenta sa regională va putea oferi soluţii pentru 80% din piaţa globală de motoare termice.

Anunţul acestui acord coincide cu evenimentul Capital Market Day organizat de Renault Group la Paris cu scopul de a-şi prezenta obiectivele financiare pe termen mediu şi o serie de iniţiative menite să-i accelereze transformarea.

Luca de Meo, CEO Renault Group : « În contextul în care Renault Group îşi accelerează transformarea în cadrul planului strategic Renaulution, ne bucurăm de încheierea unui acord de parteneriat ambiţios cu Geely pentru a continua să dezvoltăm tehnologiile pentru motoare termice şi hibride care vor rămâne elemente esenţiale ale lanţului de aprovizionare din industria auto în deceniile viitoare. Vom fi astfel în măsură să oferim grupuri motopropulsoare şi soluţii electrificate de vârf pentru numeroase mărci auto din întreaga lume, deschizând astfel potenţialul de piaţă al acestei tehnologii cu emisii scăzute de carbon. »

Eric Li, preşedinte al grupului Geely Holding : « Acordul încheiat azi cu Renault Group va duce la crearea unui lider mondial în domeniul tehnologiilor hibride, cu scopul de a furniza soluţii avansate şi de înaltă eficienţă energetică constructorilor auto din întreaga lume. Suntem nerăbdători să lucrăm cu Luca de Meo şi echipa sa Renault pentru a transpune acest parteneriat în realitate. Acest acord are la bază angajamentul nostru de a profita de expertiza tehnologică şi de portofoliul de mărci al grupului nostru pentru a continua demersurile în domeniul dezvoltării durabile şi al creării de valoare în beneficiul clienţilor. »

Noua societate va fi deschisă pentru noi parteneri şi acţionari, atraşi de oportunitatea de a contribui la dezvoltarea de ecosisteme cu emisii scăzute sau zero în lanţul de aprovizionare al industriei auto.

 

Acest acord cadru ar urma să conducă la finalizarea proiectului în 2023. Mai multe informaţii despre noua entitate vor fi comunicate în lunile următoare.