CBRE: Creşterea preţurilor şi contextul economic dificil duc la dezvoltarea pieţei închirierilor private de locuinţe în CEE, o zonă în care domină încă proprietarii

Autor: Roxana Rosu 08.11.2022

Numărul persoanelor care preferă să închirieze o locuinţă decât să o cumpere a crescut anul trecut în România cu 20%, creşterea preţurilor şi îngrijorările economice făcând mai dificilă încercarea de a deveni proprietar, nu doar pe piaţa locală, ci în întreaga regiune.

”Este de notorietate faptul că românii preferă să locuiască în propriile case, iar cifrele Eurostat confirmă acest lucru, indicând pentru 2021 o pondere de 95,3% persoane care locuiesc în propriile gospodării. Cu toate acestea, procentul persoanelor care stau în locuinţe închiriate a crescut de la 3,9% în 2020 la 4,7% în 2021”, se arată într=o analiză CBRE.

”Într-o ţară în care majoritatea cetăţenilor preferă să locuiască într-o casă pe care o deţin decât să închirieze una, piaţa închirierilor rezidenţiale începe să prindă contur pentru investitori într-un context regional. În prezent, jucătorii acestei pieţe sunt persoane fizice sau companii imobiliare mici cu un portofoliu limitat, în timp ce operatorii instituţionali sunt în număr redus. Ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe, atât dezvoltatorii cât şi investitorii să acceseze un teritoriu nou, să recunoască potenţialul de creştere al ţării şi să dezvolte astfel de produse investiţionale”, explică Elena Şerban, Senior Research Analyst la CBRE România.

În regiunea Bucureşti – Ilfov sunt prognozate a fi livrate până la sfârşitul anului 21.000 de unităţi rezidenţiale şi alte 20.000 de unităţi în cursul anului viitor.

Începând cu anul 2017, livrările rezidenţiale au avut o tendinţă ascendentă, dar modificările preţurilor materialelor de construcţie şi întârzierile generate de obţinerea aprobărilor în capitală, au contribuit la prognozarea unei scăderi marginale ale noilor dezvoltări în perioada 2022 – 2024.

Preţul mediu cerut pe mp pentru unităţile rezidenţiale nou construite (după 2000) a avut un trend ascendent cu modificări trimestriale marginale, ajungând la sfârşitul lui S1 2022 la 1.900 Euro / mp.

În ceea ce priveşte piaţa închirierilor în regiunea Bucureşti - Ilfov, dezvoltatorii şi operatorii instituţionali sunt puţini, piaţa de închiriere fiind dominată de persoane fizice sau companii imobiliare de dimensiuni mici, cu mai multe proiecte în portofoliu. De asemenea, chiria medie cerută pentru unităţile rezidenţiale nou construite în această regiune variază de la 9–10 euro/mp/lună pentru unităţile cu o cameră până la 12–14 Euro/mp/lună pentru unităţile cu patru sau mai multe camere.