From Vis to Biz. Piaţa imobiliară îşi continuă trendul ascendent. Constructorul Solid House din Constanţa: Nu resimţim o criză în piaţă, există cerere şi ofertă şi se tranzacţionează

Autor: Miruna Diaconu 10.11.2022

♦ Solid House are un portofoliu format din 14 proiecte rezidenţiale finalizate cu peste 3.000 de apartamente livrate în Constanţa şi Mamaia.

Creşterea preţurilor şi a dobân­zilor nu îi sperie pe români, care în con­tinuare îşi achiziţionează case. Criza economică care se conturează în piaţă nu se resimte şi în sectorul imo­biliar, unde există cerere în continua­re, spune Emel Amet, director general adjunct al companiei imobiliare Solid House din Constanţa.

„Noi nu resimţim o criză în piaţă, cerere există, oferte sunt şi se tran­zac­ţionează, de aceea noi nu resimţit a­cest lucru. S-a schimbat însă profilul cumpărătorului şi am observat o creş­tere pe segmentul pieţei rezidenţiale de lux“, spune Emel Amet, în cadrul emisiunii From Vis To Biz, un proiect Ziarul Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank.

Solid House este o companie de construcţii rezidenţiale înfiinţată în 2010, de către Ramazan Gur, om de afaceri constănţean. Compania are un portofoliu format din mai multe pro­iecte aflate în Constanţa şi Mamaia. Solid House are un portofoliu format din 14 proiecte rezidenţiale finalizate cu peste 3.000 de apartamente. Com­pania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 33 milioane lei şi un profit net de 6 mil. lei, conform informaţiilor Ministerului de Finanţe.

Creşterea preţurilor la materialele de construcţii impactează şi compania imobiliară, care înregistrează majorări chiar şi cu 30-60%, însă Emel Amet spune că, pe anumite proiecte, marja de profit a fost redusă pentru a nu fi transferate creşterile de costuri către clientul final.

Emel Amet spune că ultimii doi ani au fost plini de provocări, însă în pofida acestui lucru, nu au existat proiecte amânate sau anulate.

„Nu am amânat sau anulat vreun proiect, am continuat să ne dezvoltăm. Anul trecut, am finalizat patru proiecte şi am deschis cinci şantiere, care se vor finaliza în 2023. Anul viitor urmează să deschidem probabil cele mai mari şantiere de până acum, două în Mamaia şi unu în Constanţa. Evoluţia pe care am resimţit-o a fost una de creştere“, spune ea.

Cererea pentru apartamentele de vacanţă se află pe un trend ascendent în ultimii ani, spune Emel Amet, însă clienţii sunt mult mai exigenţi şi mai atenţi atunci când achiziţionează un apartament.

Solid House face parte dintr-un grup mai mare de firme, administrate de Ramazan GŸr, printre care Solid Magic Hotel, care se ocupă cu construcţia de unităţi de cazare, Mesta Murmura, companie producătoare şi importatoare de marmură. La nivelul grupului, cifra de afaceri a fost anul trecut de 50 mil. euro.

Emel Amet adaugă faptul că Solid House se concentrează pe piaţa din Constanţa, însă nu exclude extinderea către alte judeţe.

„În prezent, proiectele de dezvoltare pe care le avem sunt în judeţul Constanţa. Avem în plan să construim cel mai mare parc mixt din judeţul Constanţa, vrem să investim în sectorul energetic. Vrem să construim fabrici a căror suprafeţe vor fi de peste 30.000 mp, fabrici de adezivi, tencuială, vopsea, izolaţie. Plănuim să ne extindem, Compania Mesta Marmura are deschisă o fabrică şi un depozit la Bucureşti.“