Deşi au pornit ca mari favoriţi, Republicanii nu reuşesc sa domine alegerile de la mijlocul mandatului. Democraţii încă rezistă, dar tema principala nu e războiul din Ucraina, ci economia. DeSantis câştigă categoric şi devine principalul favorit Republican pentru Casa Albă

Autor: Andrei Şerbănescu 09.11.2022

Democraţii au câştigat marţi alegerile pentru titlul de guvernator în statele „zidului albastru” Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, permiţându-le să se apere împotriva legislaturii statale dominate de republicani care vizează probleme precum dreptul la avort şi garantarea alegerilor corecte, scrie Reuters.

Guvernatorii democraţi Gretchen Whitmer din Michigan şi Tony Evers din Wisconsin au fost realeşi, în timp ce Josh Shapiro l-a înlocuit pe guvernatorul democrat în exerciţiu din Pennsylvania, potrivit proiecţiilor Edison Research.

Cele trei state au servit drept „zidul albastru” care l-a ajutat pe preşedintele Joe Biden să-l învingă pe Donald Trump în 2020, când oficialii republicani au încercat să răstoarne aceste rezultate.

La nivel naţional, pe buletinele de vot au fost înregistrate marţi 36 de curse pentru titlul de guvernator de stat, viitorul dreptului la avort şi al supravegherii alegerilor fiind în pericol în competiţiile desfăşurate în întreaga ţară.

Democraţii au avut un avans net de două locuri, cu mai multe curse strânse pe Coasta de Vest care nu au fost încă stabilite, dar republicanii în funcţie au obţinut victorii în cursele importante din Florida, Georgia şi Texas, potrivit previziunilor Edison Research.

În Pennsylvania, Shapiro l-a învins pe republicanul Doug Mastriano, care a negat alegerile. 

Mastriano le-a spus susţinătorilor, la finele zilei de marţi, că va respecta rezultatele alegerilor, dar a precizat că sunt prea multe voturi restante şi că vrea să vadă "ce au de spus alegătorii".

În Michigan, guvernatorul democrat Gretchen Whitmer a câştigat un al doilea mandat, in urma unei campanii intense privind dreptul la avort, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituţional în cauză. Adversarul ei susţinut de Trump, comentatorul Tudor Dixon, a susţinut o interzicere aproape totală a avortului, inclusiv pentru victimele violului şi incestului.

Guvernatorul democrat din Wisconsin, Tony Evers, şi-a apărat la limită scaunul în faţa magnatului republican al construcţiilor Tim Michels, care afirmase în mod fals că Trump a câştigat alegerile din 2020.

Michels promisese, dacă va fi ales, să aplice o interdicţie a avortului din secolul al XIX-lea pe care Evers o contestă în instanţă.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a fost reales, învingându-l pe contracandidatul democrat Charlie Crist cu aproape 20 de puncte procentuale.

Se aşteaptă ca DeSantis, în vârstă de 44 de ani, să candideze la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Această probabilitate a atras mânia lui Trump, în vârstă de 76 de ani, care l-a poreclit "Ron De-Sanctimonious".

Trump a declarat că va face un anunţ important marţea viitoare, când este de aşteptat să îşi declare candidatura.