Urmează Gala ZF 24 de ani, joi 24 noiembrie: Cum a anticipat Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford şi invitat special la Gala ZF din 24 noiembrie, că va veni o criză pandemică

Autor: Catalina Apostoiu 09.11.2022

În cartea sa „The Butterfly De­fect. How Globalization Creates Systemic Risks, and What to Do about It“, publicată în 2014, Ian Goldin previziona deja că următoa­rea criză economică gravă va fi pro­vocată de o pandemie. Şase ani mai târziu, profeţia sa se adeverea.

Dar ce l-a determinat să facă o astfel de predicţie?

„Cred în globalizare, în fluxurile transnaţionale de mărfuri şi servicii“, declara acesta pentru Le Temps. „Glo­balizarea a avut o mulţime de efecte pozitive, dar aceasta comportă şi riscuri care, dacă nu sunt bine ges­tionate, pot provoca o cascadă de cri­ze serioase“, adăugat Goldin.

Globalizarea a permis o creştere rapidă a veniturilor, turismului şi ma­ri­lor aeroporturi. Aceasta a fost de a­semenea cauza unei puternice den­sificări a populaţiilor care trăiesc în me­diul urban. Factori care favori­zează propagarea unei pandemii ca cea de Covid-19.

O pandemie era inevitabilă din moment ce suntem mai conectaţi, trăim în oraşe mai mari, locuim lângă aeroporturi.

În domeniul sănătăţii, ca şi în cel al finanţelor sau spaţiului cibernetic, aceşti factori nu au fost luaţi suficient în considerare, în opinia lui Goldin. Având în vedere indolenţa cu care am abordat criza financiară din 2008, era inevitabil ca o pandemie să pro­ducă o criză economică gravă.

Să luăm exemplul Organizaţiei Mon­diale a Sănătăţii, indica profeso­rul. Aceasta a fost privată de resur­sele şi autoritatea necesare. Serviciile naţionale de sănătate nu au avut parte de atenţia pe care o meritau. Marile centre financiare poartă în ele riscuri sistemice.

În cazul unei pandemii, declara Ian Goldin pentru Le Temps în martie 2020, riscul poate veni de la cele mai sărace ţări ale planetei. În istorie, pandemiile au reprezentat dintotdeauna fenomenele care au făcut cele mai multe victime.

Însă, în pofida conştientizării acestor fapte, statele au reacţionat foarte lent.

Potrivit lui Goldin, guvernele nu au înţeles cu adevărat pericolele potenţial enorme implicate de astfel de evenimente. „Pandemiile au ameninţat dintotdeauna umanitatea mai mult decât războaiele. Alocăm prea mulţi bani armatelor, comparativ cu banii alocaţi sistemului de sănătate“.

Impactul pandemiei, declara Goldin, va depinde de capacitatea lumii de a colabora în viitorul apropiat.

Profesorul speră că lumea va învăţa de pe urma acestei crize şi că aceasta va fi un semnal de alarmă pentru prevenţia viitoare. Răspândirea rapidă a Covid-19 demonstrează că lumea trebuie să se pregătească şi să gestioneze crizele mai eficient.

Cred cu tărie că o pandemie reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sistemelor noastre financiare şi economiilor, afirmă Ian Goldin.