Gartner: Volumul cheltuielilor IT in regiunea EMEA se va apropia de 1,3 trilioane dolari în 2023, plus 3,7% an/an. Germania, Franţa şi Marea Britanie, vor bifa cea mai mare creştere, cu un salt al cheltuielilor IT de 5,2% an/an

Autor: Cristina Bellu 10.11.2022

Volumul cheltuielilor IT efectuate în regiunea EMEA este estimat să se ridice la 1,3 trilioane USD în 2023, marcând o creştere de 3,7% faţă de 2022, conform ultimei prognoze a Gartner.

Pentru cele mai mature pieţe din Europa de Vest, Germania, Franţa şi Marea Britanie, cheltuielile IT se preconizează că vor înregistra cea mai mare creştere anul viitor, marcând un salt de 5,2% de la an la an.

„În vremuri marcate de turbulenţe, CIO ezită să semneze noi contracte, să se angajeze în iniţiative pe termen lung sau să îşi asume asocierea cu noi parteneri furnizori de tehnologie. Bugetele IT ale companiilor nu fac subiectul acestei atitudini ezitante, iar companiile din EMEA îşi vor creşte bugetele IT în 2023”, spune John Lovelock, Distinguished Vice President Analyst la Gartner.

După o scădere estimată pentru toate segmentele în anul 2022, cheltuielile cu software-ul de companie sunt pe cale să revină mai repede decât ​​celelalte segmente, cu o creştere estimată de 8,6% în 2023.

Cheltuielile pentru software-ul în cloud se vor concentra pe transformare şi eficienţă, iar directorii CIO din EMEA vor folosi, de asemenea, cloud-ul ca primă opţiune pentru noi iniţiative, cum ar fi aplicaţiile sau serviciile dezvoltate în jurul unei anumite funcţii de afaceri (packaged business capabilities - PBC) şi arhitecturile data grid, menţinând în acelaşi timp mediile on-premise actuale.

Astfel, se estimează că volumul cheltuielilor pentru serviciile de cloud public în EMEA vor creşte de la 111 miliarde dolari în 2022 la 131 miliarde dolari în 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 18,2% de la un an la altul. Cheltuielile cu software-ul în cloud vor reprezenta 34% din cheltuielile totale pentru software-ul de companie în regiunea EMEA.

În schimb, cheltuielile IT ale consumatorilor nu vor fi protejate de efectul recesiunii.

„Pe măsură ce ratele inflaţiei cresc şi efectele durează mai mult, nu numai consumatorii cu venituri mici, ci şi cei cu venituri mai mari vor reduce cheltuielile pentru dispozitive. Anul acesta, cheltuielile  pentru dispositive vor scădea cu 13%, reprezentând cea mai mare diminuare din ultimii 13 ani (2009), când aacestea au scăzut cu 11,3% ”, a mai spus Lovelock.