Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei cere intensificarea cooperării NATO-UE, dar vrea dezvoltarea apărării europene

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 10.11.2022

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a pledat joi, în cursul întâlnirii cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pentru intensificarea cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, dar vrea dezvoltarea apărării europene.

"Parteneriatul strategic NATO-UE este esenţial pentru securitatea euro-atlantică. Pe baza acţiunilor comune, trebuie să avem ca obiectiv aprofundarea şi extinderea cooperării între cele două organizaţii, inclusiv în materie de apărare. În acelaşi timp, consider că este prioritar să colaborăm pentru consolidarea Alianţei în întregime, cu un pilon european puternic şi cu obiectivul de a o face mai puternică şi capabilă să reacţioneze la ameninţările care vin din mai multe direcţii", a declarat Giorgia Meloni, conform declaraţiilor postate pe site-ul Guvernului italian şi vizualizate de agenţia MEDIAFAX.

"Este important să avem o abordare la 360 de grade, care să ţină cont şi de provocările care vin de pe flancul sudic. NATO rămâne o alianţă regională, dar trebuie să avem o abordare globală. Este fundamental să menţinem avantajul tehnologic (...)", a subliniat premierul Italiei.