Cum încearcă Argentina să oprească inflaţia: Guvernul argentinian va îngheţa preţurile a 1.500 de bunuri de consum care se estimează că se vor dubla anul acesta

Ziarul Financiar 12.11.2022

Guvernul argentinian a anunţat vineri un acord cu supermarketurile şi furnizorii de bunuri de larg consum pentru a îngheţa sau a reglementa strict preţurile la aproximativ 1.500 de produse, în încercarea de a limita inflaţia, care se estimează că va atinge 100% în acest an, scrie Reuters.

Guvernul peronist de centru-stânga se confruntă cu o scădere a popularităţii şi cu proteste de stradă, deoarece spirala preţurilor afectează puterea de cumpărare a populaţiei, în timp ce un deficit abrupt şi rezervele valutare în scădere creează riscuri pentru economie.

Ministerul Economiei a declarat că un nou program "Preţuri corecte", care acoperă bunuri de consum, de la alimente şi băuturi până la produse de curăţare, va contribui la "stabilizarea preţurilor produselor în favoarea consumatorului".

Unele articole vor avea o creştere de 4% înainte de a intra în schema de îngheţare a preţurilor timp de patru luni; altele vor începe programul la valorile actuale, dar pot creşte cu până la 4% pe lună.

Înaintea alegerilor de anul viitor, furia a început să se amplifice în condiţiile în care nivelul sărăciei se apropie de 40%. Mii de persoane au protestat joi împotriva guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a împrumutat miliarde de dolari ţării.