Exchange-urile crypto se zbat să calmeze nervii clienţilor după prăbuşirea FTX: Platformele de tranzacţionare au promis că vor publica toate doveziile pentru a garanta investitorilor că fondurile lor sunt în siguranţă

Autor: Andrei Şerbănescu 14.11.2022

Exchange-urile de active digitale se grăbesc să îşi asigure clienţii că fondurile lor sunt în siguranţă, în timp ce prăbuşirea FTX a lui Sam Bankman-Fried provoacă o undă de şoc în întreaga industrie, scrie Financial Times.

Binance, cea mai mare platformă de tranzacţionare de criptomonede din lume, precum şi rivali mai mici, printre care se numără Crypto.com, OKX şi Deribit, au promis că vor publica toate dovezile că deţin rezerve suficiente pentru a se ridica la nivelul obligaţiilor faţă de clienţi. Coinbase, bursa listată în SUA, a încercat, de asemenea, să se distanţeze de criza care a cuprins FTX, locul de tranzacţionare a activelor digitale fondat de Bankman-Fried.

Prăbuşirea bruscă de săptămâna trecută a FTX şi a Alameda Research, magazinul de tranzacţionare al lui Bankman-Fried, văzute cândva ca adevărate centre de greutate ale industriei, a erodat grav încrederea în piaţa activelor digitale. FTX avea mai puţin de 1 miliard de dolari în active uşor de vândut faţă de 9 miliarde de dolari în pasive înainte de a intra în faliment vineri, a raportat sâmbătă Financial Times.

Între timp, soldurile ether, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, au scăzut cu 7% în ultimele două săptămâni, ajungând la 22,9 milioane pe principalele exchange-uri de criptomonede, inclusiv FTX, potrivit datelor furnizate de platforma de analiză blockchain Nansen. La ratele de schimb actuale, acest lucru indică o scădere de aproximativ 2 miliarde de dolari, ceea ce sugerează că unii investitori îşi retrag monedele din locurile centralizate în favoarea stocării lor folosind propriile sisteme.

Directorul executiv al Binance a avertizat săptămâna trecută cu privire la potenţialul unei crize "în cascadă" în sectorul criptografic în urma eşecului FTX, despre care a spus că ar putea semăna cu criza financiară globală din 2008. 

Coinbase a trimis vineri un e-mail clienţilor, consultat de FT, în care descrie "modul în care activitatea Coinbase este diferită şi, în cele din urmă, protejează mai bine" conturile şi activele clienţilor. E-mailul făcea referire la poziţia financiară a companiei şi spunea că bursa, condusă de directorul executiv Brian Armstrong, deţine activele clienţilor în mod individual. 

Platformele de tranzacţionare au încercat, de asemenea, să se distanţeze de ceea ce a mai rămas din FTX după ce grupul a declarat că investighează tranzacţiile anormale care s-ar fi putut desfăşura în ultima perioadă. Elliptic, o firmă de criminalistică blockchain, a declarat sâmbătă că există indicii că 477 de milioane de dolari în criptoactive au fost luate de la FTX în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Kraken, o platformă de tranzacţionare de cripto-monede, a îngheţat duminică o serie de conturi deţinute de FTX Group, de compania de tranzacţionare soră Alameda Research şi de directorii acestora, în urma unei discuţii cu ofiţerii de poliţie. "Aceste conturi au fost îngheţate pentru a le proteja creditorii", a declarat compania pe Twitter, adăugând că alţi clienţi Kraken nu au fost afectaţi.

Între timp, Binance, a pus pe pauză depozitele de FTT, un token emis de FTX pentru a proteja utilizatorii. "Am observat o mişcare suspectă a unei cantităţi mari de FTT demarată de către cei care au implementat contractul token-ului", a declarat duminică bursa.