Haosul de după falimentul şoc al FTX loveşte în plin cel mai mare fond crypto din lume: Gigantul Grayscale Bitcoin Trust a scăzut record cu pestre 74% în acest an

Autor: Ştefan Stan 15.11.2022

Problemele se înmulţesc pentru cel mai mare fond cripto din lume, în condiţiile în care haosul cuprinde industria în urma falimentului şoc al FTX. Fondul Grayscale Bitcoin Trust, în valoare de 11,4 miliarde de dolari, a scăzut cu peste 74% în acest an, depăşind declinul de 64% al criptomonedei. Potrivit datelor Bloomberg, acest decalaj s-a mărit dramatic în ultima săptămână, oferind preţului GBTC un discount fără precedent de 42% faţă de valoarea bitcoin.

Dezastrul constă în faptul că, în ciuda eforturilor depuse de Grayscale, autorităţile de reglementare din SUA au respins în mod repetat cererile de transformare a GBTC într-un fond tranzacţionat la bursă cu suport fizic - o structură adoptată de Comisia pentru valori mobiliare şi burse.Deşi cererea fondului încă nu a fost aprobată, în ciuda faptului că s-a permis lansarea, cu un an mai devreme, a ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) garantat cu contracte futures.