Se adună norii de furtună: Economia Japoniei se contractă în mod neaşteptat după scăderea yenului

Autor: Dorin Oancea 15.11.2022

Economia Japoniei s-a contractat în mod neaşteptat, pe fondul creşterii costului vieţii, care a afectat creşterea consumului, scrie BBC. 

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu o rată anuală de 1,2% în trimestrul III.

Populaţia a redus cheltuielile pe fondul temerilor legate de o încetinire globală şi pe fondul scumpirii importurilor din cauza yenului slab.

Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă ca cea de-a treia mare economie a lumii să evite recesiunea pe măsură ce îşi revine în acest an.

Odată cu încetinirea economiei globale şi creşterea inflaţiei în întreaga lume, Japonia s-a confruntat cu dificultăţi, în condiţiile în care moneda sa s-a depreciat în raport cu dolarul american.

Luna trecută, yenul a atins un nou minim al ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul, ceea ce a dus la creşterea preţurilor bunurilor importate, de la petrol la alimente.

Scăderea yenului din ultimele luni a fost determinată de diferenţa dintre ratele dobânzilor din Japonia şi SUA.

Începând cu luna martie, Rezerva Federală a SUA a majorat agresiv principala rată a dobânzii, în încercarea de a combate inflaţia.

Între timp, Banca Japoniei a menţinut dobânda cheie sub zero.

Ratele mai ridicate ale dobânzii tind să facă o monedă mai atractivă pentru investitori.Prin urmare, există mai puţină cerere pentru monedele din ţările cu rate mai mici, iar valoarea acestor monede scade.