Alertă de gradul zero în Polonia. Răsturnare de situaţie: Joe Biden l-a asigurat pe preşedintele Poloniei de sprijinul Statelor Unite, dar spune că rachetele nu au venit din Rusia. ”Este puţin probabil ca racheta care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia”

Autor: Mihai Draghici 16.11.2022

Preşedintele Joseph Biden i-a oferit asigurări preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, că Statele Unite susţin în totalitate Polonia şi NATO şi vor oferi asistenţă pe durata investigaţiei în cazul incidentului produs în sud-estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi i-a transmis condoleanţe profunde pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în cursul serii de marţi în estul Poloniei. Preşedintele Duda a prezentat evaluările în curs referitoare la explozia produsă în estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina", anunţă Casa Albă, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a oferit sprijinul total al SUA şi asistenţă pentru investigaţia din Polonia. Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de NATO. Cei doi lideri au stabilit ca echipele lor să menţină contactele pentru a determina paşii următori pe măsură ce investigaţia avansează", precizează Casa Albă.

Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, a declarat anterior că Washigtonul "colaborează cu Guvernul polonez pentru a obţine mai multe informaţii" despre incidentul din sud-estul Poloniei. "Vom stabili ce s-a întâmplat şi care sunt acţiunile adecvate", a subliniat Adrienne Watson.

Guvernul Poloniei a confirmat, marţi seară, producerea unei explozii în sud-estul ţării, precizând însă că nu cunoaşte cauzele deflagraţiei. Surse poloneze au raportat o explozie în localitatea Przewodów, situată în estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Poliţia poloneză a anunţat că anchetează circumstanţele producerii deflagraţiei împreună cu autorităţile militare.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat sub protecţia anonimatului, pentru agenţia The Associated Press, că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Rusia a efectuat bombardamente masive marţi în Ucraina, inclusiv în zone situate în vestul ţării, în apropierea frontierei cu Polonia.

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o "provocare" menită să amplifice conflictul din Ucraina.

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este „puţin probabil” ca o racheta care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind racheta pe care polonezii au numit-o „de fabricaţie rusească”, relatează AP.

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune „de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. „Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea”.

Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia sau dacă aceasta nu a fost lansată de pe teritoriul acestui stat. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima „profundele condoleanţe” pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter „sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia” şi „a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO”.