Economia Regatului Unit suferă din ce în ce mai rău: Inflaţia accelerează până la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, de 11,1%

Autor: Andrei Şerbănescu 16.11.2022

Rata inflaţiei în Marea Britanie a atins în octombrie un nou maxim al ultimilor 41 de ani, accelerând până la 11,1% pe fondul creşterii preţurilor la energie şi alimente, potrivit Financial Times.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că rata a crescut de la 10,1% în septembrie, plasând inflaţia la cel mai ridicat nivel din octombrie 1981. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o rată de 10,7 procente.

Creşterea surprinzător de mare a preţurilor din octombrie reprezintă un context dificil pentru declaraţia de toamnă a cancelarului Jeremy Hunt de joi şi sugerează că Banca Angliei va trebui să majoreze în continuare ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Se preconizează că BoE va majora ratele cu încă 50 de puncte de bază în decembrie, de la rata actuală de 3%. 

În octombrie, creşterea bruscă a costului vieţii a fost cauzată de majorarea preţurilor la gaze, electricitate şi alimente, în ciuda garanţiei guvernamentale privind preţurile la energie, care a limitat facturile pentru gaze şi electricitate la 2.500 de lire sterline pentru o gospodărie cu o utilizare medie a ambelor resurse.

Potrivit ONS, inflaţia preţurilor la alimente a crescut brusc la 16,5% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 45 de ani.

Grant Fitzner, economist şef al ONS, a declarat: "În ultimul an, preţul gazelor a crescut cu aproape 130%, în timp ce electricitatea a crescut cu aproximativ 66%."

Singurul punct relativ luminos al cifrelor a fost faptul că inflaţia de bază, excluzând alimentele şi energia, s-a menţinut la 6,5 la sută în octombrie, aceeaşi rată ca în septembrie. Economiştii sperau, totuşi, ca această măsură să scadă la 6,4% în octombrie.

Hunt a dat vina pe războiul Rusiei din Ucraina pentru adâncirea crizei costului vieţii, dar a promis că va lua "decizii dure, dar necesare, privind impozitele şi cheltuielile" în Declaraţia de toamnă pentru a contribui la scăderea inflaţiei.

"Nu putem avea o creştere sustenabilă pe termen lung cu o inflaţie ridicată. Mâine voi prezenta un plan pentru a reduce datoria, a asigura stabilitatea şi a reduce inflaţia, protejându-i în acelaşi timp pe cei mai vulnerabili", a declarat Hunt.

Rata inflaţiei din Marea Britanie a fost similară cu cea a multor alte ţări din G7 şi nu mai este cea mai ridicată - rata Italiei a atins 12,8% în octombrie.

Economiştii au considerat că rata din Marea Britanie ar fi putut atinge un nivel maxim şi ar putea scădea în lunile următoare, deşi au avertizat că orice scădere va fi probabil lentă.

Yael Selfin, economist şef la KPMG UK, a declarat că majorările anuale ale preţurilor au atins, probabil, vârful.

"Combinaţia dintre o creştere mai slabă şi diminuarea impactului şocurilor de aprovizionare la nivel mondial ar putea duce la o atenuare a presiunilor asupra preţurilor. Cu toate acestea, inflaţia ar putea rămâne peste ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei până la mijlocul anului 2024".