Florian Libocor, BRD: Anul 2023 va fi un an al rezilienţei, un an în care vor fi testate capacităţile de rezistenţă la stres

Autor: Ramona Cornea 16.11.2022

Anul 2023 va fi un an al rezilienţei, un an în care vor fi testate capacităţile de rezistenţă la stres atât ale firmelor, cât şi ale populaţiei per ansamblu, crede Florian Libocor, economist şef în cadrul BRD – Groupe Société Générale. 

„Scenariul de bază este acela de încetinire înspre o dinamică probabil în jur de 2% până în 3%. Fondul Monetar ne vede la o dinamică de 1,8% pentru 2023, dacă nu mă înşel. Din punct de vedere al impactului încetinirii dinamicii economiei eu i-aş spune în felul următor: este un an al rezistenţei, al rezilienţei, un an în care vor fi testate capacităţile de rezistenţă la stres şi la tensiune atât în zona de persoane fizice, cât şi în zona de persoane juridice. Astfel, trebuie să fim atenţi, în primul rând. În al doilea rând trebuie să ne gândim de două ori până ne asumăm un risc şi, nu în ultimul rând, trebuie să avem mereu în faţă ideea că este un an prin care vom trece. Nu vom rămâne în 2023, vom merge mai departe în 2024 şi este un an pe care nu l-am făcut noi aşa”, a declarat Florian Libocor în cadrul videoconferinţei ZF & BRD - Groupe Société Générale - Cum ne pregătim pentru 2023. 

 

Ce a mai declarat Florian Libocor în cadrul videoconferinţei: 

• Nu avem în vedere ca scenariu principal acela al intrării în recesiune. În linii mari, anul 2023 va fi un an în care economia va încetini. Este vorba de întreaga economie europeană, nu doar de cea a României. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte economia europeană, cel puţin conform estimărilor Fondului Monetar, Italia şi Germania vor intra într-o uşoară recesiune cu contracţii undeva între 0,2% şi 0,3%. Italia este un partener dar nu esenţial, iar Germania este un partener esenţial pentru noi şi, prin urmare, un argument în plus este să avem în vedere un oarecare impact al degenerării sau contracţiei economiei germane.

• Este un an mai aparte, dat fiind tot trecutul pe care îl cam regăsim în 2023. Mă refer aici la pandemie, la criza geopolitică, problema energiei, problema datoriilor la nivel global, problema dinamicii preţurilor, care este la nivel global şi care este conexă, direct generată de problema energiei şi a materiilor din acest sector. 

• În momentul de faţă am auzit mai multe scenarii şi nu vorbesc de scenariile din zona bancară, indiferent dacă este vorba de bănci comerciale sau banca centrală, ci din economie. În spatele acestor scenarii nu erau argumente. Putem să emitem ipoteze, putem să discutăm despre scenarii, dar fără argumente nu înseamnă nimic. 

• Este evident că atâta vreme cât în proporţie de 75% - 80%, poate chiar 85% din mişcarea preţurilor, mişcare pe care o vedem momentul de faţă nu doar în România, ci la nivel global, atâta vreme cât motorul nu este unul de natură monetară. A asuma că poţi să lupţi până la capăt cu pârghii monetare nu este neapărat cea mai bună asumpţie. 

• La nivel global, dacă s-ar continua creşterea agresivă a dobânzilor nu s-ar obţine rezultatul scontat. Prin urmare, consider că este o abordare şi o aliniere la nivel de autorităţi centrale monetare în sensul de a tempera dinamica de întărire a politicii monetare deoarece s-a ajuns la un breakeven, un punct de inflexiune, un punct din care politica monetară nu mai este doar eficientă. Dimpotrivă, nu mai este atât de eficientă. însă devine foarte ascuţită. Este o lamă cu două tăişuri, poţi să generezi mai mult mai mult rău decât bine. 

• Nu poţi să înlocuieşti peste noapte, oricât de mult ţi-ai dori, toată cantitatea de energie în diverse forme care venea înainte din piaţa Rusiei. Nu este posibil. Prin urmare, trebuie să ne asumăm tot ceea ce vedem pe piaţa energiei. Din păcate, este extrem de dificil să faci un astfel de replacement peste noapte aşa că trebuie aşteptăm. Accentuarea sau dinamica mare a evoluţiei înspre verde este lăudabilă, dar este imposibil să reuşeşti să generezi aceeaşi cantitate de energie pe care o avea dinainte din zona convenţională. 

• Robor este expresia dinamicii pieţei şi a existenţei sau nu a unui anumit nivel de lichiditate în piaţă. Robor este o consecinţă a mişcării pieţei şi nu altceva, a mişcării naturale a pieţei în funcţie de condiţiile de piaţă. Nu mă aştept ca el să meargă înspre zone de două cifre, dar nu putem să excludem un astfel de scenariu pe de altă parte, chiar dacă nu dobânda cheie nu va mai creşte şi în momentul de faţă ne aşteptăm la o aşezare. Va fi anul rezilienţei, ne vom aşeza la nivelul la care suntem, cu tensiunile pe care le avem şi vom încerca să trecem anul prudent.