Proiect ZF/First Bank. Lecţii de business. Rucsandra Hurezeanu, Ivatherm: De la bun început trebuie să ai resursele suficiente pentru a crea ceva valoros. Acesta nu este un business uşor şi mic, este o industrie

Autor: Roxana Petrescu 18.11.2022

♦ Ivatherm, singurul brand românesc de dermatocosmetice, lansat în 2005 de Rucsandra Hurezeanu, are ca ingredient cheie apa unui izvor de la Herculane, este produs în Franţa, acolo unde există expertiza necesară, ambalajele vin Italia sau Spania, iar strategia de imagine este creată la Londra, de peste 10 ani de zile ♦ De la bun început, Ivatherm a fost gândit ca un brand global, tocmai pentru a rezista în lupta cu multinaţionalele din domeniu, şi şi-a ales strategic partenerii externi, fiind azi prezent în peste 20 de pieţe. Ce urmează?

Anul acesta, businessul Ivatherm se pregăteşte de o creştere de 40-45%, în ciuda contextului dificil cererea pentru produse care sunt dedicate sănătăţii pielii rămânând robustă. Lansat în 2005 de Rucsandra Hurezeanu, brandul a ajuns azi la o expunere internaţională, fiind prezent pe pieţele din Asia şi Orientul Mijlociu, dincolo de cele europene.

„M-a ajutat faptul că vin intr-o familie antreprenorială. La noi în familie, femeile fac afaceri. Mama mea a avut mai multe afaceri în industria farmaceutică, iar eu am avut un parcurs puţin diferit, am făcut medicina, am studiat business în Franţa şi am intrat să lucrez în industria farmaceutică. Nu-mi doream să devin antreprenor de pe băncile şcolii, dar în acelaşi timp în momentul în care m-am simţită pregătită, mi s-a părut un pas firesc“, a spus Rucsandra Hurezeanu, CEO şi fondator al Ivatherm, în cadrul emisiunii Lecţii de Business, un proiect editorial ZF realizat alături de First Bank.

Rucsandra Hurezeanu explică faptul că în urma interacţiunii cu medicii dermatologi a prins contur şi ideea unei afaceri în zona de cosmetice medicale.

„Azi putem spune că frumuseţea este sănătate din ce în ce mai mult. Produsele noastre sunt produse eficiente, sigure, care au studii de efi­cienţă şi tra­tează boli ale pielii. Toate au apă termală Herculane. Am găsit acolo un izvor termosalin care are o concen­traţie mare de mag­neziu, mangan, zinc, calciu care îi dau proprietăţi antiinflamatoare pentru piele. Am făcut multe studii clinice şi am demonstrat calităţile extraordinare ale acestei ape din România.“

Dar dincolo de apa recunoscută internaţional, Herculane are şi o poveste, lucru esenţial în construcţia oricărui brand. Mai departe, felul în care a fost poziţionat şi construit brandul l-a pus de la bun început pe o traiectorie internaţională.

„Poziţionarea brandului este cea mai importantă, alege un segment care e relevant, care creşte, care are viitor. Dacă ar fi să o iau de la început, aş analiza mai mult factorii cheie ai succesului, fiecare concurent din piaţă. Trebuie să ai multe studii de caz, din asta învăţăm. Diferenţierea faţă de ceilalţi este importantă, trebuie să ai oameni bine pregătiţi, să ai resursele suficiente pentru a crea ceva valoros.“

Odată identificat cel mai important ingredient, apa de la Herculane, produsele dermatocosmetice Ivatherm au fost dezvoltate cu „ingrediente“ luate de pe mai multe pieţe.

„Am ales de la început să producem în Franţa, ţara cu cea mai mare expertiză în industria cosmeticelor, unde sunt sute, mii de producători care nu au însă un brand propriu. Avem mai mare siguranţă pe calitatea produselor şi beneficiem expertiza francezilor, lucru care nu există aici. Apoi cercetarea şi dezvoltarea o facem tot în Franţa, în laboratoare mici. Mai departe, am ales ce e mai bun din Europa în brandul nostru. Ambalajele sunt din Italia şi Spania, iar în ceea ce priveşte partea estetică a brandului, avem art directors din Londra, chiar de acum 10 ani.“

Practic, Ivatherm a fost gândit ca un brand multinaţional, dar care acţionează cu rapiditatea unei companii antreprenoriale.

„Am căutat să creem un brand care să fie competitiv pe piaţa globală, pentru că România este o piaţă oarecum mică. Cred că aşa trebuie să gândească azi cine porneşte un business, să creeze un brand care să fie competitiv la nivel global. De la bun început trebuie să începi cu o investiţie mare. Acesta nu este un business uşor şi mic, este o industrie“, atrage însă atenţie Rucsandra Hurezeanu.

Ieşirea pe pieţele externe, care azi generează 40% din vânzări, a fost făcută atunci când compania era pregătită pentru acest pas.

„Am ales ţările emergente unde barierele la intrare sunt mai mici, Orientul Mijlociu, Asia, ţările rusofone. A fost o etapă firească, dar nu a fost uşor. Este important să găseşti partenerul potrivit în fiecare ţară. Succesul depinde în proporţie de 80% de partenerul pe care îl găseşti. Trebuie să fie un partener care să nu fie foarte mare, pentru că nu îţi acordă destulă atenţie, iar dacă este prea mic, nu are resurse să investească în marketing. Trebuie să găseşti o bună măsură şi de multe ori am reuşit.“

În ciuda tendinţelor vizibile pe piaţa de profil, Rucsandra Hurezeanu spune că poziţionarea Ivatherm nu s-a schimbat niciodată.

„Cred că am avut de la început o viziune bună pe care am păstrat-o de-a lungul timpului, nu am schimbat niciodată poziţionarea brandului, de farmacie, cu prescripţie medicală. În ultimul an, au fost multe tendinţe, organice, bio. Azi scad, iar ceea ce creşte este segmentul de clinical brands pentru că oamenii vor produse eficiente, care funcţionează. Suntem într-o poziţie foarte bună şi avem oportunităţi de creştere.“

Dincolo de poziţionare, investiţia în digital este obligatorie.

„Toată lumea a înţeles în pandemie că dacă nu eşti un brand digital, nu eşti. Toţi au înţeles necesitatea formării unei comunităţi în jurul brandului, oferind informaţie şi educaţie.“

Rucsandra Hurezeanu spune că factorul de noutate este obligatoriu, într-o industrie în care, doar în Franţa, s-au lansat anul trecut peste 1.000 de branduri noi, aproape toate digitale.

„Suntem într-un proces de formulare şi reformulare tot timpul. Suntem într-o industrie în care cererea este formată de produse noi. Azi, fetele tinere nu mai vor să consume brandurile pe care le folosesc mamelor lor, atunci sunt în permanentă căutare de noutăţi. Este o competiţie extrem de mare.“

Astfel, nevoia această continuă de investiţii ar putea deschide compania şi către un partener extern pentru a-i susţine ritmul de creştere.

„Cred că până acum am fost confortabili cu a continua aşa şi a finanţa creşterea din resurse proprii, dar probabil că la un moment dat vom alege să creştem mai accelerat, cu ajutorul unor fonduri de investiţii. Nu excludem.“

Iar direcţia de creştere include mai multe verticale.

„Vor apărea din ce în ce mai multe branduri care vor vedea frumuseţea holistic, la 360 de grade. Frumuseţea nu înseamnă doar o cremă, ci înseamnă nutriţie, sport, echilibru emoţional. Există platforme şi branduri care fac asta, care se adresează unui public mai larg, în mai multe direcţii, în acelaşi sens. Este o opţiune pe care o analizăm şi noi.  Ivatherm va creşte din ce în ce mai mult pe piaţa din România şi internaţional.“

5 Lecţii de business de la Rucsandra Hurezeanu

Lecţia 1. Un brand creat azi trebuie să fie competitiv la nivel global. Dacă nu eşti un brand digital, cu o comunitate în jurul tău, nu exişti.

Lecţia 2. Alege un segment relevant, care are viitor. Poziţionarea brandului este cea mai importantă.

Lecţia 3. Cercetează mult piaţa, cunoaşte-ţi concurenţa şi diferenţiază-te de ea.

Lecţia 4. În industria cosmeticelor, oamenii cer destul de multă transparenţă, au nevoie de siguranţă.

Lecţia 5. Trebuie să începi cu o investiţie mare. Acesta nu este un business uşor şi mic, este o industrie.

 

Urmăriţi în fiecare joi de la ora 15 Lecţii de Business,noul proiect editorial realizat de ZF în parteneriat cu First Bank. Conectaţi-vă săptămânal la experienţele de business ale celor mai mari antreprenori din România prin platformele www.zf.ro, dar şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar.

Lecţii de business este o campania editorială realizată de Ziarul Financiar cu sprijinul First Bank