ZF From Vis to Biz. From Vis to Biz. BioFresh Banat estimează o creştere a cifrei de afaceri pentru anul 2022 de 20%, până la 360.000 euro, în timp ce plănuieşte o investiţie de 1,6 mil. euro într-o seră de 5.000 mp

Autor: Mircea Nica 17.11.2022

BioFresh Banat a demarat în anul trecut o cooperativă pentru a aduce producătorii bio la aceeaşi masă Noua seră de 5.000 mp, care include o linie de sortare şi ambalare automată, va putea fi folosită atât de cooperativă, cât şi de producătorii individuali În prezent, compania are 76 de sere în care cultivă diferite sortimente de legume certificate ecologic.

BioFresh Banat, o companie care cultivă legume bio, estimează o cifră de afaceri de 360.000 euro la finalul anului 2022, în creş­tere cu 20%, iar planurile de dezvoltare in­clud o investiţie de 1,6 mil. euro într-o seră de 5.000 mp care ar urma să fie folosită atât de cooperativa înfiinţată în anul 2021, cât şi de producătorii individuali, membri ai acesteia, a spus Adrian Dumitrescu, fondator BioFresh Banat, în cadrul emisiunii From Vis to Biz, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank.

„Cifra de afaceri din 2021 s-a închis la 300.000 euro. Ne aşteptăm ca anul acesta să avem o creştere de 20% şi businessul este profitabil. Marginea de profitabilitate este destul de bună şi ne permite să creştem. În 2019 am avut primul an de producţie pe BioFresh. În 2020 am avut un an plin de producţie şi a existat o creştere a cifrei de afaceri. Anul 2021 este relativ constant faţă de 2020, dar în 2022 prognozăm o creştere de 20% datorită unui plus de productivitate pe care am reuşit să îl plasăm în piaţă, abordând ambele variante, vânzarea atât ca produs ecologic, cât şi ca produs convenţional“, a spus Adrian Dumitrescu.

El a explicat că vânzarea produselor certificate bio ca produse convenţionale a fost o decizie strategică din cauza unui recul observat pe zona de achiziţii a produselor bio împreună cu o înăsprire a concurenţei din ultimii ani.

„Din păcate observăm un recul în zona de achiziţii produse bio. În acelaşi timp, au apărut o mulţime de alţi producători în ultimii ani şi atunci concurenţa s-a înăsprit. Există o mulţime de produse bio la rafturile marilor magazine. Cumva sunt lucruri care conduc la o încetinire a creşterii. În mod normal, ţinând cont de trendul de dezvoltare al pieţei, ar trebui ca segmentul de piaţă în sine să cunoască o creştere. Cu toate acestea încercăm să ne repliem şi o parte din produsele pe care nu le putem comercializa ca produse bio, suntem dispuşi să le comercializăm la un preţ mai redus ca şi produse convenţionale“, a explicat Adrian Dumitrescu.

În ceea ce priveşte investiţia iniţială a companiei, fondatorul susţine că valoare a ajuns la 2,2 mil. euro, aceasta fiind acoperită în proporţie de 85% prin finanţare bancară şi 15% prin capital propriu.

„Investiţia iniţială a fost undeva la 2,2 mil. euro. Am avut o parte de grant din fonduri europene. A fost un ajutor mixt, fonduri europene, finanţare bancară şi fonduri proprii. Banca ne-a ajutat la acel moment cu o finanţare care a acoperit 85% şi aportul nostru a fost de 15 %. În primii ani de producţie am reuşit să rambursăm anticipat toată expunerea către bancă. Încercăm şi acum să ne dezvoltăm şi avem în minte mai multe proiecte pe care plănuim să le implementăm.“

Din perspectiva planurilor de dezvoltare, Adrian Dumitrescu a explicat că în anul 2021 a înfiinţat o cooperativă agricolă pentru a aduce mai mulţi producători la aceeaşi masă, iar acum, pentru a dezvolta mai departe această formă de organizare, plănuieşte să investească 1,6 mil. euro într-o seră de 5.000 mp, care poate fi folosită atât de cooperativă, cât şi a nivel individual de către membrii.

„Am înfiinţat anul trecut o cooperativă agricolă în care intenţionăm să cooptăm mai mulţi producători. Am observat că poate fi utilă o astfel de formă de organizare. Cooperativa are 5 membri fondatori, aceştia fiind producători. Pe cooperativă încercăm să dezvoltăm colaborări cu alţi producători, dar şi cooperativa în sine va avea o zonă de producţie. Avem un proiect ce presupune construirea unei sere de 5.000 mp. Această seră va fi cumva apropiată de BioFresh Banat, mult mai performantă şi intenţionăm să aducem elemente noi în zona de tehnologie. O să avem ca şi componentă, o linie de sortare şi ambalare automată. Investiţia totală, sera, hala şi tehnologia ar ajunge la 1,6 mil. euro“, a mai adăugat Adrian Dumitrescu.