Gen Z. Harta pe care o caută toţi investitorii. Care sunt judeţele din România cu cei mai mulţi tineri de 10-24 de ani? Bucureşti, Iaşi şi Suceava, zonele cu cele mari mari „populaţii“ de Gen Z

Autor: Roxana Petrescu 17.11.2022

Moldova se conturează ca fiind cea mai mare pepinieră de viitori angajaţi ai României, câteva judeţe din această regiune ieşind în evidenţă prin „populaţii“ de Gen Z, tineri cu vârste de 10-24 de ani, mult peste alte regiuni ale României. De altfel, la nivel naţional, Iaşiul este cel mai tânăr judeţ din România, cu o medie de vârstă de 39 de ani. În ciuda acestui avantaj al tinereţii, Moldova continuă să fie cea mai săracă regiune din România, lipsa investiţiilor fiind explicată mai ales prin lispa infrastructurii.

Bucureşti, Iaşi, Suceava, Prahova şi Constanţa sunt judeţele din România unde sunt concentrate cele mai mari comunităţi de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani, arată datele INS pe 2021, centralizate de ZF. În contextul în care nu există business sau antreprenor care să nu menţioneze nevoia de forţă de muncă, aceste huburi de tinereţe pot deveni factori în luarea unor decizii de investiţii.

De altfel, calculele ZF arată că în Vaslui, Botoşani, Suceava şi Bacău aproape 20% din populaţia acestor judeţe se înscriu în intervalul 10-24 de ani. Mai departe, la nivel naţional, cele mai tinere judeţe din România sunt Iaşi, cu o medie de vârstă de 39 de ani, Ilfov, cu o medie de vârstă de 39,7 ani, Suceava, cu 40 de ani şi Vaslui, cu o medie de vârstă de 40,7 ani. Judeţele din România cu cea mai mare medie de vârstă sunt Brăila, cu o medie de vârstă de 45 de ani, Vâlcea, cu 46,5 ani şi Teleorman, cu 46,9 ani.

În ciuda acestui avantaj al tinereţii, Moldova continuă să fie cea mai săracă regiune din România, lipsa investiţiilor fiind explicată mai ales prin lispa infrastructurii. În Moldova şi în sud-estul ţării, cele mai mari investiţii în producţie sunt în textile, unde fabricile au sute sau chiar peste 1.000 de salariaţi, plătiţi însă de multe ori cu minimul pe economie. Aceste investiţii au valoare adăugată mică, iar asta contează cel mai mult în stabilirea salariilor. Alţi investitori mai sunt doar cei din retail.