ZF Live. Romulus-Dimitrie Badea, vicepreşedinte, Camera Consultanţilor Fiscali: Pe termen lung, presiunea pe salariile din România va fi şi mai mare şi va trebui ca angajatorii să mărească salariile. Nu poţi să conduci o afacere sănătoasă bazându-te pe salarii în plic

Autor: Alexandra Matei 24.11.2022

„Nu poţi să conduci o afacere sănătoasă bazându-te pe salarii în plic. Nu cred că este un mod sustenabil. Cred că o variantă ar fi ca statul să acorde anumite deduceri. Sistemul de deduceri există, numai că ele se aplică pentru impozitul pe venit, iar povara vine din contribuţii sociale.”

Pe termen lung, presiunea pe salariile de pe piaţa locală va fi şi mai mare şi va trebui ca angajatorii să mărească salariile, având în vedere planurile României de aderare la spaţiul Schengen, precum şi planurile autorităţilor de a creşte salariul minim pe economie, afirmă Romulus-Dimitrie Badea, vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

Astfel, firmele trebuie să-şi facă un calcul pentru a vedea dacă pot să suporte salariile cu tot cu taxe şi să se pregătească în ceea ce priveşte acest aspect.

„Urmăresc discuţia despre aderarea la Schengen şi în final, pe termen lung, presiunea pe salariile din România va fi şi mai mare – angajatorii va trebui să mărească salariile. Nu poţi să conduci o afacere sănătoasă bazându-te pe salarii în plic. Nu este un mod sustenabil”, a spus Romulus-Dimitrie în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Statul român încearcă să rezolve fiscalitatea pe salariile mici prin creşterea salariului minim, o problemă care există de foarte mult timp şi din cauza căreia au apărut toate aceste soluţii, care sunt legale, dar unii o numesc zona gri – drepturi de autor, PFA pe normă de venit, tichete cadou, afirmă Romulus Dimitrie Badea.