ZF Investiţi în România! Károly Nagy, Promelek XXI: În 2022 am mizat pe sisteme fotovoltaice şi staţii pentru maşini electrice

Autor: Bogdan Alecu 18.11.2022

Distribuitorul clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, a mizat pe soluţii „verzi“ pentru reducerea consumului de energie şi a urmat trendurile anului 2022 – electrificarea industriei auto şi instalarea de panouri fotovoltaice.

„Suntem activi şi pe zona de staţii de încărcare pentru maşini electrice, un dome­niu care anul acesta a performat peste aştep­tări. Mai avem şi soluţii smart pentru clădiri, prin care cu un control bine gândit putem reduce consumul de energie electrică sau de gaz pentru încălzire. Economia de energie poate ne duce întâi cu gândul la anii ’80, dar acum se poate face economie fără a reduce con­fortul prin reducerea consumului inutil. De aseme­nea, discutăm de sistemele fotovoltai­ce pe care le avem în portofoliu. Este un segment cu creşteri peste aşteptări. Ne aşteptăm ca 7% din business să provină în 2022 din panouri sau componente pentru sisteme fotovoltaice. Strategia şi organizarea sunt pentru noi B2B şi noi abordăm parte­neri, persoane juridice prin care ne adresăm persoanelor juridice“, a spus Károly Nagy, director general Promelek XXI în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Promelek XXI a instalat anul trecut a­pro­ximativ 200 de staţii de încărcare electri­ce, atât în spaţii publice, cât şi în locaţii priva­te, destinate maşinilor electrice sau hybrid plug-in, conform unui comunicat de presă al companiei. Astfel, vânzările Promelek pe acest segment s-au triplat în 2021 comparativ cu anul anterior, tendinţa pentru următoarea perioadă fiind, de asemenea, de majorare.

Compania estimase că va încheia anul 2021 cu afaceri de 27,5 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Promelek XXI este deţinută în proporţie de 77,6%, de grupul Elektra, 19,4% se află în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% din companie este deţinută de Remus Haţegan, director executiv. „Anul 2022 este unul în care am pornit pregătiţi pentru un an puternic. Am mărit şi pregătit echipa pentru acest an în 2021 şi am în­ceput în forţă şi aveam toate premizele pentru un an reuşit. După 24 februarie, când a început războiul şi Rusia a declanşat agresiu­nea multe s-au schimbat“, a explicat Károly Nagy.

„Dar şi aşa, avem o evoluţie pozitivă faţă de perioada similară din 2021. Avem o creştere dublă a businessului faţă de rata inflaţiei pe care noi o urmărim şi se reflectă în creşterea preţurilor pentru noi – de 16-17%. Anul 2022 este puternic marcat de inflaţie care are la origine mai multe motive şi aspecte. Energia este unul dintre factorii generatori de inflaţie. Totuşi fiecare companie are propriul rol în a genera inflaţie suplimentară sau a fi neutru. Domeniul energetic, creşterea vehiculelor electrice în piaţă ne-a susţinut creşterea. La 10 luni creşterea nu se datorează doar lor, ci şi pieţelor clasice. Ne-am întărit poziţia pe piaţa clădirilor mari“, a adăugat el.

Business antreprenorial 100% românesc, compania denumită iniţial Promod a devenit, în 2011, parte a grupului spaniol Elektra. În 2016, compania a trecut printr-un amplu proces de rebranding şi a devenit Promelek XXI.

De asemenea, conform afirmaţiilor sale, în ultimii 8 ani compania a investit peste 1,9 milioane de euro în dezvoltare, cât şi în achiziţia de participaţii în alte companii adiacente.