Urmează Gala ZF 24 de ani, joi 24 noiembrie, ora 19.00. Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford, invitat special al Galei ZF din 24 noiembrie: Demografia nu este destin, dar politicile publice trebuie să ţină seama de efectele declinului natalităţii

Autor: Catalina Apostoiu 18.11.2022

Pentru prima dată în istorie sunt mai mulţi oameni cu vârste de peste 65 de ani decât de sub 5 ani. Numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al copiilor într-un număr în creştere de ţări, inclusiv în mare parte din Europa, cu numărul celor în vârstă dublându-se în decurs de 20 de ani.

Îmbunătăţirile legate de sănăta­tea publică şi medicamente stau la baza longevităţii în creştere. Mai sur­prinzător este ritmul rapid în care fertilitatea scade, scrie profesorul Ian Goldin într-o opinie publicată de Financial Times. Mai mult de jumă­tate din ţările lumii se situează acum sub nivelul de fertilitate necesar pen­tru a menţine populaţia neschimbată de la generaţie la generaţie.

Într-o singură generaţie, societăţi diferite şi-au văzut ratele natalităţii scăzând într-un mod care nu poate fi pus pe seama credinţelor culturale şi religioase. Nici nivelurile de venit nu pot explica diferenţa.

Colapsul fertilităţii, dublat de lon­gevitatea crescută, duc la o îmbă­trâ­nire rapidă a societăţilor. Popula­ţia de vârstă activă a celor 38 de ţări membre OCDE este aşteptată să scadă cu aproximativ un sfert în următorii 30 de ani în lipsa unor ni­veluri mai ridicate de migraţie.

În condiţiile în care o populaţie în îmbătrânire rapidă depinde de taxe, contribuţii la pensii şi servicii oferite de un număr din ce în ce mai mic de angajaţi, economiile vor suferi presi­uni crescânde. Niveluri mult mai mari de economii sunt necesare pen­tru fi­nan­ţarea pensiilor. Mai multe econo­mii înseamnă un consum mai redus, cererea scăzând pentru orice altceva în afară de servicii pentru vârstnici.

O provocare cheie este legată de direcţionarea unei părţi în creştere din economii în investiţii pe termen lung.

O forţă de muncă în scădere va însemna mai puţine venituri pentru guverne. Procentul în creştere din forţa de muncă ce trebuie destinat serviciilor pentru vârstnici va afecta productivitatea şi creşterea.

Diferenţa din ce în ce mai mare dintre creşterea speranţei de viaţă şi progresul mult mai lent în soluţionarea problemei bolilor ca demenţa sporeşte presiunea pe familii, sistemele de servicii sociale şi finanţele private şi publice. Îmbătrânirea populaţiilor exacerbează în acelaşi timp inegalităţile de venit şi avuţie, scrie profesorul.

Demografia nu este destin, dar politicile publice şi deciziile individuale trebuie să ţină seama de acest factor, în opinia lui Ian Goldin.

Aceasta înseamnă că o atenţie sporită trebuie acordată sănătăţii, prelungirii vieţii active, acceptării mai multor migranţi, creşterii productivităţii şi economiilor.

Dacă nu vom mai amâna soluţionarea problemei demografice, vom putea avea societăţi stabile şi sustenabile care oferă o viaţă mai bună generaţiilor viitoare, cât şi celei actuale, scrie profesorul Ian Goldin.