Este vârful inflaţiei aproape? Preţurile unor materii prime importante scad

Autor: Catalina Apostoiu 17.11.2022

O serie de evoluţii la nivel mon­dial au făcut ca inflaţia să bată în re­tra­gere. Preţurile petrolului, grâului, gazelor, metalelor, dar şi preţurile alimentelor sunt în scădere.

Preţurile petrolului au scăzut ieri pentru a doua zi consecutiv odată cu diminuarea temerilor privind tensiu­ni­le geopolitice, notează CNBC. În acelaşi timp, însă, înmulţirea cazuri­lor de Covid-19 în China a sporit în­grijorările legate de cererea din al doi­lea mare importator de ţiţei al lumii.

„Preţul ţiţeiului a scăzut după detensionarea situaţiei privind explo­zia unei rachete în Polonia, în timp ce îngrijorările legate de cerere au reve­nit în centrul atenţiei traderilor pe fondul restricţiilor Covid ale Chinei şi perspectivelor economice mondia­le sumbre“, arată Tina Teng, analist la CMC Markets.

Preţurile grâului au scăzut după ce Ucraina şi Turcia au confirmat că acordul privind continuarea exportu­rilor de cereale şi îngrăşăminte din Ucraina va fi prelungit cu 120 de zile, potrivit Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a intermediat acordul iniţial cu asistenţa ONU, a anunţat că acesta va fi prelungit din 10 noiem­brie cu 120 de zile. Ministerul rus al aface­rilor externe a confirmat între timp că nu intenţionează să iasă din acord.

Preţurile gazelor naturale din Europa au continuat să scadă în con­textul în care prognozele meteo in­dică temperaturi mai ridicate, semna­lând că începutul sezonului de încăl­zire din regiune ar putea fi amânat în continuare, relatează Bloomberg.

Aurul s-a ieftinit după ce dolarul american s-a stabilizat în timp ce in­ves­titorii încearcă să identifice sem­na­le din SUA cu privire la ritmul vii­tor al majorărilor de dobânzi, potrivit Reuters. „Aurul pare să fi pierdut din suflu cu declinul recent al dolarului începând să încetinească“, arată Michael Hewseon, analist la CMC Markets.

Dolarul a fost susţinut de datele peste aşteptări privind vânzările de retail din SUA. Moneda euro a a­van­sat însă în raport cu dolarul pe fondul diminuării tensiunilor geopo­li­tice. Potrivit Deutsche Bank, euro ar pu­tea urca la peste 1,10 până la fi­nalul anului viitor, atingând niveluri nemaiîn­registrate de la începutul războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Preţurile aurului şi paladiului au coborât la rândul lor cu peste 11%.

Şi preţurile peştelui, cărnii şi le­gu­melor scad, semn că inflaţia la nivel mondial a atins un vârf, în opinia lui Javier Blas, editorialist la Bloomberg.

Preţurile materiilor prime agri­cole ar putea scădea uşor anul viitor în condiţiile în care multe economii majore intră în recesiune, dar se vor menţine la un nivel ridicat după standarde istorice, se arată într-un raport recent al Rabobank, potrivit Reuters.

Preţurile cafelei au scăzut cu peste 20% în ultima lună, condiţiile de cultivare îmbunătăţindu-se.