ZF/CEC Bank Investiţi în România - Braşov. Ionuţ Lianu, director trezorerie, CEC Bank: BNR pare să fi lăsat deschisă portiţa unei majorări viitoare, dar lucrurile sunt destul de greu previzibile. Atât BNR, cât şi băncile comerciale au revizuit de multe ori şi semnificativ proiecţiile privind inflaţia şi dobânzile

Autor: Mircea Nica 18.11.2022

„Probabil că trebuie să ne obişnuim cu dobânzi un pic mai mari decât am văzut în ultimii ani ca nivel de echilibru. Ceea ce a fost în ultimii 10-15 ani reprezintă ceva atipic în istorie şi atâta timp cât vom avea inflaţie cu două cifre ne putem aştepta ca şi dobânzile să rămână mai sus decât în ultima vreme“.

BNR pare să fi lăsat deschisă portiţa unei majorări viitoare a dobânzii de politică monetară, dar lucrurile sunt destul de greu previzibile, a spus Ionuţ Lianu, director trezorerie la CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată la Braşov.

„BNR pare să fi lăsat deschisă portiţa unei majorări viitoare, dar realitatea este că lucrurile sunt destul de greu previzibile. Atât banca centrală, cât şi băncile comerciale au revizuit de mai multe ori şi semnificativ proiecţiile de inflaţie şi aşteptările privind dobânzile. Este posibil să vedem noi creşteri, dar pe de altă parte, dacă ne uităm la cauzele inflaţiei din Europa, respectiv la preţul gazului, atunci avem motive de optimism în sensul în care vedem o stabilizare, mai ales în ultimele săptămâni“, a explicat Ionuţ Lianu. El susţine că preţul gazului pare să fi ajuns într-un punct mai aproape de ce ar putea să fie un preţ de echilibru.