Ecuaţia cu o necunoscută din producţia de pâine: consumăm 1,68 mil. tone, producem 1 mil. tone şi importăm mai nimic. Cine produce 40% din pâinea consumată în România? Explicaţia INS: „În statistici nu este cuprinsă producţia firmelor mici, sub 20 de salariaţi, şi producţia din gospodăriile populaţiei“

Autor: Florentina Niţu 18.11.2022

România consumă 1,68 de milioane de tone de pâine şi produce mai puţin de 1 mi­lion de tone de pâine, arată datele de la Insti­tutul Naţional de Statistică. La un calcul ma­te­matic simplu, rămân 600.000 de tone dife­renţă între producţie, importuri, exporturi şi consum, 40% din consum, cantitate pentru care nu există date statistice.

În timp ce securitatea alimentară este prin­cipala provocare actuală la nivel mon­dial, una dintre enigmele României din in­dustria alimentară este producţia de pâine. Institutul Naţional de Statistică măsoară doar producţia din fabricile cu peste 20 de angajaţi, Minis­terul Agriculturii se bazează pe Statistică, iar Pa­tronatul Român din In­dustria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făi­noase (ROMPAN) nu răspunde. „Nu este cuprinsă producţia fir­melor mici (sub 20 de salariaţi) şi producţia din gospodăriile popu­laţiei“, explică repre­zen­tanţii INS. La nivel naţional sunt aproape 2.000 de unităţi de fabricare a pâinii, unde sunt inclu­se şi brutăriile, care, în cea mai mare parte au sub 20 de angajaţi, iar reprezentanţii unora dintre ele, contactaţi de ZF, au spus că nu oferă nimănui date privind producţia. Astfel, cantitatea produsă de aceste companii nu este măsurată. Consumul de pâine din România a fost de 1,68 milioane de tone anul trecut (7,38 kg/ca­pita/lună sau 24,6 de franzele de 300 g), potri­vit datelor de la INS. Pâinea se scumpeşte şi în Europa şi în România din cauza inflaţiei (pes­te 15% la nivel naţional), oa­menii sunt îngrijo­raţi că nu-şi vor mai per­mi­te acest aliment care a ajuns la peste 10 lei/kg, iar valoarea vânză­rilor de pâine, care a sărit de 10 miliarde de lei anul trecut, va creşte în acest an, conform estimărilor jucătorilor din piaţă.