Care sunt cele mai valoroase companii din economia românească? Top 10 va fi dezvăluit şi premiat pe 24 noiembrie, la Gala ZF, cel mai important eveniment de business al anului

Autor: Cristina Roşca 18.11.2022

Ziarul Financiar va publica în perioada următoare cea de-a 17-a ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România. Top 10 va fi dezvăluit pe 24 noiembrie, la Gala ZF, cel mai important eveniment de business al anului.

Cele mai valoroase 100 de companii din România sunt evaluate anul acesta la peste 102 mld. euro. Aceasta este a doua cea mai bună evaluare după 2021, ultimii doi ani fiind de altfel singurii când valoarea cumulată a sărit de pragul de 100 mld. euro. Cel mai aproape de acest nivel, businessul românesc a mai fost doar în 2007, unul dintre ultimii ani de boom economic. Atunci, „calculatorul“ s-a oprit la 96,3 mld. euro, arată o analiză a ZF făcută pe baza ediţiilor anterioare ale anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România. Ziarul Financiar va publica în perioada următoare cea de-a 17-a ediţie a anuarului realizat în parteneriat cu BT Capital Partners şi cu Veridio. Evaluarea companiilor în acest anuar este făcută pe baza datelor financiare din anul anterior – deci 2021 în cazul acestei ediţii – pentru firmele nelistate. Pentru cele care sunt pe bursă, se va lua în calcul capitalizarea din 27 octombrie. 

Pentru multe companii listate, anul acesta a fost ca un rollercoaster, problemele geopolitice care s-au transpus şi în economie punându-şi amprenta şi asupra preţului acţiunilor. Astfel, 2022, care era planificat şi imaginat a fi primul de normalitate după doi ani de pandemie, a venit cu un război la graniţa României, cu o criză energetică fără precedent şi cu o inflaţie nemaintâlnită de mai bine de 40 ani.

Spre comparaţie, deşi încă marcat de pandemie şi restricţii, 2021 a fost unul bun pentru mediul de business în general, cifra de afaceri cumulată a celor peste 800.000 de companii din economie apropiindu-se la un pas de 2.000 de miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din 2020, primul an marcat de pandemie, şi aproape dublu faţă de nivelul din 2008 ori 2009, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Valoarea unei companii nu e dată însă de cifra ei de afaceri sau nu doar de ea. Astfel, cei mai mari actori economici nu sunt neapărat şi cei mai valoroşi.