Industria germană se confruntă cu o creştere salarială de 8,5% după acordul cu sindicatele. Pe lângă mărirea salariilor, lucrătorii vor beneficia şi de o serie bonusuri de 3.000 de euro

Autor: Andrei Şerbănescu 18.11.2022

Cel mai mare sindicat din Germania a convenit împreună cu angajatorii asupra a două runde de creşteri salariale pentru muncitorii din industrie, evitând ameninţarea unei greve în cea mai mare economie europeană, a scris Bloomberg.

Sindicatul IG Metall a declarat vineri că acordul încheiat în landul Baden-Wuerttemberg va majora salariile cu 5,2% anul viitor şi cu 3,3% în 2024, pe lângă plata unor bonusuri de 3.000 de euro scutite de taxe pentru a contracara presiunile inflaţioniste. 

Sindicatul a recomandat ca acordul să compenseze în cele din urmă aproximativ 3,9 milioane de lucrători din sectorul industrial german pentru creşterea costurilor de trai.

"Angajaţii vor avea în curând semnificativ mai mulţi bani în buzunare, iar asta permanent", a declarat preşedintele IG Metall, Joerg Hofmann. Acordul reprezintă o creştere salarială de 8,5%, a precizat sindicatul, fără a clarifica modul în care a calculat majorarea.

Companiile au fost reticente în a majora salariile din cauza creşterii costurilor pentru materii prime, gaze naturale şi electricitate. 

În acelaşi timp, a existat îngrijorarea că o creştere semnificativă a salariilor ar putea risca să consolideze inflaţia deja ridicată. Creşterea preţurilor de consum în Germania a accelerat în mod neaşteptat în octombrie, urmând o tendinţă deja observată în Franţa şi Italia.

Acordul salarial "nu va fi suficient pentru a compensa în totalitate scăderea puterii de cumpărare cauzată de o inflaţie mai mare, dar atenuează daunele", a declarat Carsten Brzeski, economist la ING în Frankfurt. 

Aproximativ 900.000 de lucrători au participat la o serie agresivă de greve înainte de acord, afectând companii precum producătorul de piese auto Robert Bosch GmbH. Muncitorii industriali trebuie de obicei să conducă cu maşina până la locurile de producţie din afara oraşului, ceea ce înseamnă că sunt mai expuşi la creşterea costului combustibilului.

"Acordul este un avans în ceea ce priveşte creşterea pe care sperăm să o vedem din nou începând cu 2024", a declarat preşedintele Gesamtmetall, Stefan Wolf.