Topul celor mai extinse 15 reţele de cafenele din România: 5 to Go, Starbucks şi McCafe ocupă podiumul într-un clasament dominat clar de concepte româneşti

Autor: Cristina Roşca 21.11.2022

♦ Cele mai extinse 15 lanţuri de cafenele din România adună peste 700 de unităţi ♦ Piaţa este puternic fragmentată, astfel că dacă jucătorii de la vârf au zeci sau chiar sute de localuri fiecare, cei din a doua parte a clasamentului au mai puţin de zece unităţi fiecare ♦ Zece din 15 reţele sunt orginare din România, alte trei din SUA şi câte una din Italia şi Republica Moldova.

5 to Go, Starbucks şi McCafe (con­cep­tul de cafenea al McDonald’s) sunt cele mai extinse reţe­le de cafenele din România, arată o analiză ZF. Dacă liderul 5 to Go este incontestabil, operând circa 400 de uni­tăţi, competiţia pentru următoarele poziţii e strânsă, americanii de la Starbucks şi McCafe luptându-se cu un alt concept româ­nesc - Ted’s Coffee Co. Totodată, Tucano Coffee din Republica Moldova vine şi el pu­ter­nic din urmă, mizând pe o expansiune rapidă.

Iar asta în contextul în care grupul polo­nez Amrest, ce deţine local franciza Starbucks, nu a mai deschis nimic din decembrie 2021, conform datelor ZF. Această lipsă de activitate la nivel de expan­siune are loc în contextul în care în octom­brie 2023 polonezilor le expiră contractul de franciză Starbucks pentru România.