ZF Deschiderea de astăzi. Ce cumpărăm şi ce vindem după rezultatele la nouă luni? Dragoş Mesaroş, Goldring: Recomand Electrica, Transelectrica, Banca Transilvania şi BRD. Alro, Bittnet şi TeraPlast, la polul opus

Autor: Eduard Ivanovici 22.11.2022

Sectorul de utilităţi este în prim-plan după încheierea sezonul de raportări la nouă luni pentru companiile incluse în indicele de referinţă BET, alăturându-se astfel industriei energetice şi domeniului bancar, potrivit lui Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring.

„Cred că rezultatele Transelectrica pot veni inclusiv din reglementări. De obicei, companiile de utilităţi pot câştiga din reglementări mai mulţi bani, în cazul în care statul doreşte ca aceste companii să ia un tarif mai mare pe transport. Ţinând cont de rezultatele pe care le-au avut, recomand Electrica şi Transelectrica“, spune Dragoş Mesaroş, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi.

Electrica (EL) a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net consolidat de 533,7 milioane de lei, în creştere cu 640,8% faţă de 2021, în timp ce Transelectrica (TEL) a înregistrat un rezultat net de 418 milioane de lei, de la 81 de milioane în ianuarie-septembrie 2021. În ultima lună, acţiunile celor două companii au urcat cu 16%, respectiv 19%, conform BVB.

„Energia este în continuare de cumpărat. Avem Petrom, care mă surprinde momentan, văzând mulţi vânzători în piaţă. De asemenea, avem Nuclearelectrica, chiar dacă profiturile vor scădea puţin anul viitor“, adaugă Dragoş Mesaroş.

În continuare, reprezentantul Goldring îşi îndreaptă atenţia către cele două instituţii bancare din BET, Banca Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD).

„Au apărut cumpărători (pe sectorul bancar – n.r.) şi au fost volume mult mai mari. Posibil să fie la mijloc un fond. Având în vedere rezultatele şi nivelul de anul trecut al preţului, aş putea oferi o recomandare de cumpărare pentru Banca Transilvania şi BRD.“

Pe de altă parte, reprezentantul societăţii de brokeraj numeşte companiile care au publicat rezultate sub aşteptări în primele nouă luni ale anului.

„Am văzut o creştere pe acţiunile Alro, chiar dacă şi-au adâncit pierderile la 110 milioane de lei. Bittnet, deşi nu este o companie foarte mare, a trecut pe pierdere, iar inclusiv Digi a avut o scădere de 20% a profitului. MedLife, care a fost vedeta anului trecut, a avut un profit dezamăgitor. Totuşi, au făcut multe achiziţii anul acesta şi vor să încetinească creştea exacerbată din ultimul timp. Astfel, MedLife vrea să accentueze anul viitor zona de profit“, afirmă Dragoş Mesaroş.

 

Alte declaraţii:

TeraPlast mi se pare scumpă chiar şi la preţul actual. Sunt multe alte companii care ar putea să acorde dividende mai mari. Trebuie să vedem dacă unităţile respective vor aduce profit astfel încât să crească şi profitul companiei.

Cred că toată lumea se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să meargă spre desfiinţare şi investitorii să îşi recupereze banii prin dividende şi răscumpărări de acţiuni.

O companie atât de mare ar fi trebuit să rămână în piaţă şi să crească, dar se pare că au avut alte intenţii. Este destul de greu să vezi un viitor pentru FP în următorii 5-10 ani.