VIDEO. Dragoş Rebegea, country manager, Ericsson România: În 2-3 ani vom începe să vedem efectele licitaţiei 5G. Doar cu acest spectru nou operatorii pot lansa 5G la viteze comparabile cu reţelele fixe

Autor: Adrian Seceleanu 21.11.2022

În România sunt în prezent 400-500.000 de abonamente 5G. Deşi 36% din populaţie se află în zona de acoperire 5G, reţelele nu sunt construite încă uniform.

Utilizatorii de servicii de comunicaţii mobile vor începe să perceapă în 2-3 ani efectele pozitive ale cantităţii suplimentare de spectru radio, aşa numitele licenţe 5G, achiziţionate de Orange, Vodafone şi RCS & RDS de la stat, dar cu condiţia ca operatorii să demareze rapid lucrările la modernizare a reţelelor.

„Deci realizarea acestei licitaţii, faptul că o bună cantitate de spectru a fost adjudecată sunt lucruri extrem, extrem de pozitive care sunt convins că în cel mult 2-3 ani de zile îşi vor produce efectele. Vom vedea în benchmark-urile pe care operatorii le fac şi alte organizaţii le fac în România efectul utilizării acestui spectru suplimentar“, a declarat într-un interviu pentru ZF Dragoş Rebegea, country manager al subsidiarei locale a companiei suedeze Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru industria de telecom. Rebegea este şi head of sales al Ericsson pentru România & Moldova.

Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat săptămâna trecută rezultatele aşa-numitei licitaţii 5G: vânzarea a aproape 80% din can­titatea de spectru radio din ofertă, pen­tru aproape 450 mil. euro. Principalul cum­părător de spectru este Orange (220 MHz de spectru pentru 265 mil. euro), urmat de Vodafone (110 MHz de spectru pentru 123 milioane de euro) şi RCS&RDS (90 MHz de spectru pentru 46 mil. euro).