Supliment Top Employers. Angajatorii faţă în faţă cu transformarea pieţei muncii

Autor: Ramona Cornea 25.11.2022

Anul 2022 a fost unul complicat pentru angajatorii de pe piaţa locală. După ce abia îşi trăgeau răsuflarea după doi ani de pandemie, războiul din Ucraina a zguduit din nou economiile lumii. Preţurile au început să crească, salariile au rămas în urmă, iar puterea de cumpărare a angajaţilor a început să scadă din ce în ce mai mult.

În acest context, companiile au fost nevoite să-şi recalculeze bugetele salariale, să regândească tipurile de beneficii pe care le acordă şi metodele prin care atrag candidaţii.

De exemplu, în România, 95,65% dintre angajatorii de top au implementat un program de recomandări pentru angajaţi într-un mod structurat, conform datelor de la Top Employers Institute, citate de Davide Banterla, senior HR account manager în cadrul organizaţiei.

Perioada aceasta este una dificilă pentru angajatori, pe de-o parte avem penuria de candidaţi pe mai toate palierele care a pus presiune pe bugetele companiilor atât în atragerea de noi angajaţi, cât şi în retenţia talentelor cheie, iar pe de alta candidaţii sunt mai selectivi în alegerea ofertelor de lucru. În plus, în această perioadă în care se poate lucra remote de oriunde din lume, companiile străine angajează români care rămân în ţară.

În următoarele pagini veţi putea citi despre cum arată acum piaţa muncii din România, despre cum fac angajatorii strategiile de recrutare şi de retenţie pentru anul viitor, despre ce beneficii extrasalariale aleg angajatorii şi angajaţii, despre cum va arăta viitorul muncii la nivel local şi despre cum a evoluat România din punctul de vedere al egalităţii de gen în companii în ultimul deceniu.

 Suprapunerea de crize diverse prin care trecem de peste trei ani impune găsirea unui nou mod de lucru, mai flexibil, mai aproape de nevoile propriilor salariaţi şi mult mai atent la dezvoltarea carierelor în cadrul organizaţiei, spun experţii de pe piaţa muncii.

În plus, Judith Kis, director de resurse umane şi logistică în cadrul companiei Groupama Asigurări, Meliha Yardim, chief HR officer în cadrul NN Asigurări şi Maria Badea, HR manager commercial operations în cadrul Zentiva România, vorbesc despre motivele pentru care companiile lor au primit certificatul de angajator de top şi despre cultura lor organizaţională.