Dana Dima, VP Retail & Private Banking BCR, despre anul 2018

Ziarul Financiar 21.11.2022

Dacă ar fi să aleg un an, aş alege 2018. Este anul în care, fără nicio o falsă modestie, am reinventat bankingul din România, odată cu lansarea platformei George. Pentru noi, dar şi pentru industrie, George a fost şi este, în continuare, un model disonant în raport cu tot ce însemna o bancă. Iar dezvoltarea sa, începând cu 2017, şi punerea pe piaţă în 2018 au reprezentat, cu adevărat, unul dintre acele momente esenţiale care schimbă ireversibil ADN-ul unei întregi organizaţii.

Am învăţat, de atunci, să gândim altfel produsele şi serviciile bancare, ceea ce a provocat, în ultimii 4-5 ani, redesenarea unei întregi arhitecturi de business şi, cel mai important, a relaţiei noastre cu clienţii. Datorită lui 2018, azi suntem mult mai agili, digitali, educaţi şi pregătiţi pentru adoptarea rapidă a noilor tehnologii.

„Sunt două lucruri-cheie pe care le-am reţinut din experienţa lui 2018: capacitatea incredibilă a unor echipe mici, agile şi multifuncţionale de a pune pe piaţă un produs în timp record, dacă le asiguri cadrul necesar pentru această performanţă. Apoi, este importanţa deschiderii businessului către parteneriate cu fintech-uri şi companii de tehnologie, fără teamă şi compromisuri, ceea ce ne-a oferit şansa de a dezvolta şi lansa servicii unice în România. Sunt două elemente pe care şi azi le ducem mai departe în business cu succes.”

Îmi amintesc şi de un titlu care mi-a rămas şi acum în minte şi care sună aşa: “România are o şansă unică să facă în următorul deceniu cel mai mare salt economic din istorie”. Nu ai cum să uiţi un astfel de titlu! Cristian Hostiuc argumenta atunci, în 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, că România poate vedea dublarea PIB, dublarea salariilor, un milion de antreprenori în următorii 10 ani. Au trecut patru ani de atunci şi noi crize peste noi, dar eu cred în continuare în potenţialul uriaş de resurse, creativitate şi business al românilor.

Eu sunt o optimistă din fire şi spun că anii buni vor rămâne mereu ca reper personal şi profesional pentru mine. Chiar dacă cei grei pot defini anumite decizii în viaţă, cei mai buni ani din viaţă construiesc, de fapt, cele mai frumoase amintiri, care ne hrănesc sufletul şi dorinţa de a merge mai departe. La cât mai mulţi ani buni, Ziarul Financiar!